Διαζύγιο γονέων.

Η διαχείρισή του προς όφελος των παιδιών μας.

Της Μυρσίνης Ισμυρλή
Ψυχοθεραπεύτριας- Κοινωνικής Λειτουργού

Οι διαζυγικές διαδικασίες είναι μια πρόκληση για κάθε οικογένεια. Ωστόσο, η σωστή διαχείριση του διαζυγίου, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τα παιδιά μας. Ενώ η διαδικασία μπορεί να είναι δύσκολη και συναισθηματικά φορτισμένη, η προσοχή στις ανάγκες των παιδιών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ψυχολογικής τους ευημερίας και ανάπτυξης.

Μια από τις σημαντικότερες πτυχές στη διαχείριση του διαζυγίου προς όφελος των παιδιών, είναι η επικοινωνία. Οι γονείς πρέπει να είναι ανοιχτοί και ειλικρινείς σχετικά με τις αλλαγές που συμβαίνουν και να ακούν τις ανησυχίες και τα συναισθήματα των παιδιών τους. Η διατήρηση μιας θετικής και σταθερής σχέσης μεταξύ των γονέων, ακόμα και μετά το διαζύγιο, είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών.

Επιπλέον, η διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας και περιβάλλοντος για τα παιδιά είναι σημαντική. Αν και οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες, οι γονείς μπορούν να εργαστούν μαζί, για να διατηρήσουν τη σταθερότητα στην καθημερινή ζωή των παιδιών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση συγκεκριμένων ωρών ύπνου, σχολικών δραστηριοτήτων και κοινωνικών σχέσεων.

Επίσης, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στα παιδιά τι συμβαίνει και να τους παρέχουμε υποστήριξη και καθοδήγηση. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ότι μπορούν να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και να λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη από τους γονείς τους καθώς προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες.

Τέλος, οι γονείς πρέπει να θυμούνται ότι ο σεβασμός και η συνεργασία, είναι βασικά στοιχεία για τη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος για τα παιδιά. Με τη σωστή διαχείριση του διαζυγίου, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα αναπτυχθούν σε ευτυχισμένους και υγιείς ενήλικες.

Βέβαια δεν θα μπορούσε να μη ληφθεί υπόψη, πως καμία φορά οι συνθήκες είναι έτσι ώστε όλα τα παραπάνω να μοιάζουν ακατόρθωτο να συμβούν και οι γονείς να νιώθουν εγκλωβισμένοι. Κι όμως η συνθήκη αυτή δεν είναι απαραίτητο να καθιερωθεί ως μόνιμη και να αποκλείσει την δουλειά που θέλουν να κάνουν οι γονείς με τα παιδιά τους.

Εάν αναρωτηθείτε πώς, τότε ίσως ένας επαγγελματίας με τον οποίο θα νιώσετε ασφάλεια, μπορεί να δουλέψει μαζί σας προς το καλύτερο.