Βαλάντης Λουκαρίδης

Bartender /
Barman

Βρεθήκαμε στο ‘’Ducktail All day cafe wine bar’’ στο ξενοδοχείο Hydrama, έναν πανέμορφο χώρο δίπλα στη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας, για να συνομιλήσουμε με έναν από τους έμπειρους bartender που διαθέτει η επιχείρηση και να μας δώσει διάφορες πληροφορίες γύρω από την τέχνη του bartending. Πόσο εύκολη είναι η δουλειά του, τι πίνουν οι Δραμινοί και πόσο απαιτητικοί είναι; Αυτές και άλλες πολλές απαντήσεις, στη συνέντευξη που ακολουθεί από τον Βαλάντη Λουκαρίδη.

Του Γιώργου Μάρκου
Φωτογραφία: Μάκης Σεραφειμίδης

  • Βαλάντη σε καλωσορίζουμε στο Fdrama. Τι σημαίνει για εσένα η λέξη Bartender ή Barman;
    Σημαίνει οικοδεσπότης του Μπαρ. Αυτός που αναλαμβάνει την οργάνωση του χώρου αλλά και το καλωσόρισμα του εκάστοτε πελάτη. Είσαι έτοιμος να εξυπηρετήσεις με τον καλύτερο τρόπο, για να νιώσει ο πελάτης οικεία και όμορφα. Και επειδή είσαι πάντα εκτεθειμένος, η εικόνα σου είναι το άλφα και το ωμέγα.
  • Ποιος ήταν ο λόγος που σε έκανε να ασχοληθείς με την τέχνη του Bartender;
    Τα ερεθίσματα που μου έδιναν οι προηγούμενοι συνάδελφοί μου, αυτό που έβλεπα και ο τρόπος που δούλευαν, ήταν άξια θαυμασμού και μίμησης για μένα. Πάντα μου άρεσε η επικοινωνία με τον κόσμο και σε αυτή τη δουλειά μπορούσα να το πράξω με αρκετή ευκολία. Σκέφτηκα ότι μπορώ να κάνω μια δουλειά που θα συνδυάζει διασκέδαση, ευχάριστο περιβάλλον και ξέγνοιαστα πρόσωπα, που από το καθένα ξεχωριστά μπορείς να πάρεις κάτι.
  • Υπάρχει κάποιο μυστικό για έναν επιτυχημένο bartender;
    Πρώτον, πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις. Να σέβεσαι τον εαυτό σου, αλλά συγχρόνως τους ανθρώπους που θα σε τιμήσουν με την παρουσία τους. Να είσαι γνώστης του αντικειμένου σου. Να έχεις οργάνωση στον χώρο σου και την αντίληψη να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες της δουλειάς, ακόμη και τον πιο απαιτητικό πελάτη, αφήνοντάς  τον στο τέλος ικανοποιημένο.
  • Οι παραγγελίες που γίνονται σήμερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι απλές ή περισσότερο πολύπλοκες;
    Όσο περνάνε τα χρόνια φυσικά και είναι πιο περίπλοκες. Υπάρχουν περισσότερα προϊόντα και κωδικοί. Αυτό σημαίνει περισσότεροι συνδυασμοί, πολυπλοκότητα των κοκτέιλ. Κάποιες φόρες αυτό μπορεί να επιφέρει και μια χρονοκαθυστέρηση , επειδή μια παραγγελία γίνεται πιο σύνθετη.
  • Είναι απαιτητοί στο γευστικό αποτέλεσμα οι Δραμινοί;
    Είναι απαιτητικοί και πρέπει να είναι. Έχουν άποψη για την παραγγελία τους και δε διστάζουν να εκφράσουν την γνώμη τους, άλλοτε για να επαινέσουν την προσπάθεια σου και άλλοτε για να σε παρακινήσουν να γίνεις καλύτερος.
  • Ποιο είναι το cocktail που σου αρέσει να παρασκευάζεις και ποιο αυτό που σου ζητάνε περισσότερο;
    Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο που φτιάχνω με λιγότερη αγάπη και μεράκι. Θα σου πω όμως ότι μου αρέσει να φτιάχνω αυτό που θα ικανοποιήσει τον πελάτη, το οποίο θα πιει με ευχαρίστηση. Ένα τέτοιο κοκτέιλ, που παραμένει πρώτο στην επιλογή του κόσμου με διαχρονική αξία είναι το Mojito. Είναι δροσερό, μεσογειακό, πλούσιο σε γεύση και άρωμα μέντας.
  • Ποια είναι τα αρωματικά ή γευστικά συστατικά που έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια, για να βελτιώσουν τα coctails;
    Τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν φρέσκα εσπεριδοειδή και γενικώς τα φρούτα, ακόμη και σε μορφή πουρέ ή σιροπιού όπως η φράουλα, τα φρούτα του πάθους και το ροζ γκρέιπφρουτ. Προστέθηκαν επιπλέον φρέσκα βότανα και μυρωδικά, εκχυλίσματα των παραπάνω όπως το θυμάρι, ο βασιλικός, η βανίλια, το δενδρολίβανο, το κάρδαμο, η κανέλα, το πιπέρι. Προστέθηκαν επίσης διάφορα είδη μελιού. ‘Όλα αυτά κάνουν τη διαφορά, ενώ δίνουν μια πλούσια και εκρηκτική γεύση.
  • Πρέπει σήμερα ένας barman να είναι και showman ή έχει ξεπεραστεί το συγκεκριμένο προσόν;
    Προσωπικά πιστεύω ότι για να είναι καλός ένας μπάρμαν σήμερα, πρέπει να έχει πελατοκεντρική προσέγγιση και να δίνει βάση στη σωστή παρασκευή των ποτών. Σίγουρα είναι διασκεδαστικό και εντυπωσιακό η επίδειξη των ικανοτήτων ενός μπάρμαν, αλλά όχι υποχρεωτικό.
  • Πως αντιδράς στα κεράσματα; Μπορεί να πιεί ένας barman ‘’εν ώρα εργασίας’’;
    Εξαρτάται πόσα είναι!!! (γέλια). Αντιδρώ πάντα με χαμόγελο θα έλεγα. Ακόμη και αν δε μπορέσεις να ανταποκριθείς στο κέρασμα για οποιονδήποτε λόγο, είσαι υποχρεωμένος να ευχαριστήσεις τον πελάτη σεβόμενος τη σχέση σας. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θεωρώ ότι είναι αντιεπαγγελματικό ή ανήθικο κάποιος να θελήσει να πιει εν ώρα εργασίας. Είναι μέρος της δουλειάς, πάντα  συγκρατημένα για να μην χάνεις ποτέ τον έλεγχο. Ένα καθαρό κεφάλι πάντα κάνει λιγότερα λάθη. Γι’ αυτό λέω “ναι” στα κεράσματα, τα’ χουμε και εμείς ανάγκη.
  • Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο γεγονός που σου έτυχε και θυμάσαι μέχρι σήμερα;
    Είναι τόσα πολλά στο  πέρασμα των χρόνων, αλλά δεν ξέρω αν θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποιο συγκεκριμένο. Αυτό που θέλω όμως να πω είναι ότι έχω αποκτήσει αμέτρητες όμορφες εμπειρίες, έχω γνωρίσει υπέροχους και αξιόλογους ανθρώπους σε αυτή τη δουλειά. Κάποιους από αυτούς τους ξεχώρισα και τους πρόσθεσα στη ζωή μου. Άνθρωποι που είναι κοντά μου ακόμη και σήμερα…
    Αληθινές φιλίες ανεξίτηλες στον χρόνο.

  • Ποιες τρεις λέξεις σε εκφράζουν σαν barman;
    Τρεις λέξεις… δύσκολα μού βάζεις.
  • Μανιακός με την καθαριότητα
  • Μεθοδικός
  • Ακαταπόνητος
  • Τι όνειρα έχει ο Βαλάντης Λουκαρίδης για το μέλλον;
    Δεν ξέρω αν θέλω να τα αποκαλύψω για να ‘μαι ειλικρινής, μάλλον θα προτιμήσω να τα κρατήσω για μένα. Αν βγουν ποτέ αληθινά ο κόσμος θα το μάθει…

*Ευχαριστούμε το Ducktail All day cafe wine bar’’ για την παραχώρηση του χώρου για την φωτογράφιση.