Το ήξερες; Καταρράκτες Παρανεστίου Δράμας.
Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παρανεστίου, υπάρχουν πολλοί φυσικοί καταρράκτες που σχηματίζονται μέσα στα πυκνά δάση, και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί. Κάποιους τους επισκέπτεσαι εύκολα και κάποιους άλλους όχι και τόσο, όμως το σίγουρο είναι πως όσοι τους επισκεφθούν, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν κάτι ξεχωριστό στη φύση και να θαυμάσουν ένα πανέμορφο τοπίο. Και γιατί όχι να κολυμπήσουν στα κρύα νερά τους.
Καταρράκτης της Αγίας Βαρβάρας.
Μετά το Παρανέστι, κοντά στον Οικισμό Διπόταμα και στην κοιλάδα του Αρκουδορέματος, συναντάμε τον πρώτο καταρράκτη, αυτόν της Αγίας Βαρβάρας, με ύψος πάνω από 15 μέτρων. Τα νερά του σχηματίζουν μια μικρή λίμνη και ο ευρύτερος χώρος έχει διαμορφωθεί ως χώρος αναψυχής από το Δασαρχείο. Τα νερά του καταρράκτη προέρχονται από το ρέμα της Βαρβάρας και σε αυτά υπάρχουν πέστροφες με ροζ βούλες, καβούρια του γλυκού νερού, νερόφιδα και λιβελούλες. Αγριοκερασιές, βελανιδιές και ένα στρώμα από ανεμώνες, προλογίζουν το υδάτινο υπερθέαμα.
Καταρράκτης του Λεπίδα.
Τέσσερα χλμ. μετά τα Διπόταμα, σε δασικό δρόμο καλής βατότητος, συναντούμε το κιόσκι του καταρράκτη και από ψηλά βλέπουμε πραγματικά ένα εντυπωσιακό δημιούργημα της Φύσης. Το μονοπάτι 700 μέτρων κατηφορίζει ανάμεσα από πανύψηλα δέντρα, οξιές και βελανιδιές. Τα νερά πέφτουν από ύψος 30 περίπου μέτρων και η κλιμακωτή διάταξη των βράχων δημιουργεί κατά την πτώση τους εντυπωσιακά εφέ. Η Φύση σε στιγμές μεγάλης έμπνευσης που κόβει κυριολεκτικά την ανάσα.
Ένα ακόμη χιλιόμετρο στον ίδιο χωματόδρομο και άλλα τριακόσια μέτρα πεζοπορίας, θα σας φέρουν σε ένα δεύτερο καταρράκτη, πολύ μικρότερο, αλλά επίσης θεαματικό. Η πρόσβαση σε αυτόν τον καταρράκτη, είναι δυσκολότερη γιατί το μονοπάτι καταλήγει σε σάρες που απαιτούν μεγάλη προσοχή για να τις κατεβείτε.
Καταρράκτης του Τραχωνίου – Λειβαδίτη.
Δεν είναι μόνο η μοναδική ομορφιά που σας σαγηνεύει σε αυτά τα μέρη. Είναι μαζί και οι θρύλοι με τους μύθους, που ακολουθούν την περιοχή. Σύμφωνα με αυτούς εδώ ζούσαν οι Ναϊάδες, οι νεράιδες των λαϊκών παραμυθιών και χόρευαν στους διονυσιακούς ρυθμούς οι Σάτυροι. Μέσα στα αρχέγονα αυτά δάση αντιλαλούσαν τα τραγούδια του Ορφέα, γιου της Μούσας Καλλιόπης και του θεού Απόλλωνα, ο οποίος μάγευε με την κιθάρα του, θεούς και ανθρώπους. Για να πάτε ακολουθείστε την ίδια διαδρομή μέχρι τον καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας και λίγα χλμ μετά, στρίβετε για να συνεχίσετε μέσα από τον δασικό δρόμο που περνά από το χωριό Τραχώνι και φτάνει στο μονοπάτι 300 μέτρων που οδηγεί στον καταρράκτη. Ο καταρράκτης, το ύψος του οποίου προσδιορίζεται γύρω στα 40 μέτρα, ο υψηλότερος ίσως στο ελληνικό τμήμα της Ροδόπης, (αν και δεν επιβεβαιώνονται οι φήμες, που χρόνια τώρα τον «βαφτίζουν» ως τον μεγαλύτερο των Βαλκανίων,) σχίζει κάθετα τον βράχο σε μια περιοχή μοναδικής ομορφιάς και μεγάλου υψόμετρου, στα σύνορα των Νομών Ξάνθης και Δράμας. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό καταρράκτη, με έντονο τοπίο που συνδυάζει πλούσια βλάστηση και νερό. Στο ευρύτερο χώρο υπάρχουν εγκαταστάσεις για περιήγηση, προσφέροντας τη δυνατότητα θέασης του καταρράκτη από θέση και απόσταση που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιδανικές. Κατά τους χειμερινούς μήνες τα νερά του καταρράκτη παγώνουν δημιουργώντας ένα τεράστιο κρυστάλλινο γλυπτό!
Καταρράκτης του Σκοτεινού ρέματος – Μεγάλο Λειβάδι.
Σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Παρανέστι και μέσα στο δάσος Λεπίδα, βρίσκεται το Μεγάλο Λιβάδι. Δύο περίπου χιλιόμετρα πριν, ακούμε από το βάθος της ρεματιάς ήχο νερού που πέφτει από ψηλά. Ο ήχος προέρχεται από τον καταρράκτη του ρέματος Καμπά, γνωστό και ως καταρράκτη του Σκοτεινού ρέματος. Δέντρα θεόρατα, ερυθρελάτες, ελάτες και οξιές, γύρω από τα νερά που έχουν σμιλέψει το βράχο πάνω στον οποίο κυλούν με θαυμαστό τρόπο δημιουργώντας τον καταρράκτη. Μονοπάτι που να οδηγεί στον καταρράκτη δεν υπάρχει και η πρόσβαση είναι σχετικά δύσκολη.
Καταρράκτες Αχλαδοχωρίου στο Παρθένο δάσος Φρακτού.
Το Αχλαδόρεμα (μαζί με τις τριγύρω μικρότερες ρεματιές), που διασχίζει το Φρακτό, σχηματίζει εντυπωσιακούς καταρράκτες, όπου πέρα από το πρωταρχικό στοιχείο το νερό, το αισθητικό πάζλ συμπληρώνει αρμονικά η φύση με την πλούσια βλάστηση. Από το δασικό εργοτάξιο ξεκινάει το μονοπάτι με πινακίδες της τοπικής Δασικής Υπηρεσίας, για περίπου 3 χιλιόμετρα μέσα από συστάδες πεύκων, οξιάς και σημύδας (μοναδικές στη χώρα μας), μέχρι το ρέμα Τζάκι, όπου θα συναντήσετε το δασόδρομο. Στη συνέχεια, ακολουθώντας το μονοπάτι φτάνετε στα ερείπια του Αχλαδοχωρίου και λίγο μετά συναντάτε τους καταρράκτες. Η διαδρομή είναι κουραστική, αποζημιώνει όμως με τις εναλλαγές και τη θέα της. Οι βασικοί καταρράκτες είναι τρεις. Ο πρώτος καταρράκτης είναι ύψους 7 μέτρων, ο δεύτερος είναι ύψους 13 μέτρων και ο τρίτος και πιο εντυπωσιακός, είναι ύψους 70 μέτρων και δυσκολότερος για να τον προσεγγίσεις, αφού μπορείς να θαυμάσεις μόνο από απόσταση, μετά από δύσκολο και γλιστερό μονοπάτι. Υπάρχει και ένας τέταρτος καταρράκτης με δύσκολη προσέγγιση εποχιακού ύψους 40μ και ένας πέμπτος εποχιακός καταρράκτης ύψους 80 περίπου μέτρων.
Πηγές φωτογραφιών και κειμένων: Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις ιστοσελίδες canyoning-caving.blogspot.com, emtgreece.com, dipotama.gr, destanea.com, visit-drama.com, visit.paranesti.gr, , hikingexperience.gr