Σκολίωση στα παιδιά.
Τι είναι και πως θεραπεύεται.
Του Dr. Aπόστολου Θεοφίλου
Ορθοπαιδικού Χειρουργού
Σκολίωση είναι η πλάγια κλήση και στροφή της σπονδυλικής στήλης με σοβαρές επιπτώσεις στην εμφάνιση. Η αιτιολογία της πάθησης δεν είναι ακριβώς γνωστή. Πιθανολογούνται κληρονομικοί, ορμονολογικοί και μηχανικοί παράγοντες. Η πάθηση ξεκινάει στην εφηβεία και προσβάλει περισσότερο τα κορίτσια. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει κατά την περίοδο της ανάπτυξης να εξετάζονται όλα τα παιδιά από ορθοπεδικό γιατρό για την έγκαιρη διάγνωση. Η διάγνωση γίνεται από την κλινική εξέταση. Απαραίτητος είναι και ο ακτινολογικός έλεγχος. Την σκολίωση την μετράμε σε μοίρες. Οι συχνότερες περιοχές που εμφανίζεται η σκολίωση είναι η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και η οσφυϊκή.
Οι σκολιώσεις διακρίνονται σε λειτουργικές και οργανικές. Χαρακτηριστικό των λειτουργικών σκολιώσεων είναι η έλλειψη στροφής. Χαρακτηριστικό των οργανικών είναι η στροφή των σπονδύλων και η δυσκαμψία του κυρτώματος. Έχουν δε δύο κυρτώματα το πρωτοπαθές και το αντισταθμιστικό. Οι οργανικές σκολιώσεις έχουν δύο κατηγορίες 1ον την ιδιοπαθή σκολίωση 80% και την συγγενή 20%.
Θεραπεία. Όταν η γωνία της σκολίωσης είναι μικρότερη των 20ο αντιμετωπίζεται με φυσιοθεραπεία. Από 20ο-40ο με ειδικούς κηδεμόνες και άνω των 40ο η αντιμετώπιση είναι χειρουργική.