Κολυμβητικός Όμιλος Δράμας – 4 χρόνια μετά το κλείσιμο του κολυμβητηρίου.
Μπανιώτης Χρήστος – Πρόεδρος
Δημητρίου Ηρακλής – Ταμίας
Τοπχαναλής Ευάγγελος – Έφορος Αγωνιστικής
Νικηφορίδης Γαβριήλ – Έφορος Προαγωνιστικής
Σανοζίδης Σπύρος – Προπονητής
Τοκμακίδης Κώστας – Προπονητής
Κύριε Μπανιώτη, σε λίγο συμπληρώνονται 4 χρόνια από τη στιγμή που το Δημοτικό κολυμβητήριο διέκοψε τη λειτουργία του. Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, πείτε μας πώς βιώσατε την έλλειψη του φυσικού σας χώρου?
Μπανιώτης Χρήστος: Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία. Ο Κολυμβητικός Όμιλος Δράμας πριν 4 χρόνια κλήθηκε να αντιμετωπίσει την δυσκολότερη στιγμή από ιδρύσεώς του. Η διακοπή λειτουργίας του κολυμβητηρίου της πόλης μας τον Οκτώβριο του 2020, ήταν ένα σοκ για όλη την οικογένεια του συλλόγου (διοίκηση, αθλητές, προπονητές, εργαζόμενους, γονείς αλλά και πολίτες της Δράμας). Τότε κληθήκαμε ως Δ.Σ να αποφασίσουμε ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε. Είχαμε δύο επιλογές. Να αναστείλουμε τη λειτουργία του συλλόγου, μέχρι να δινόταν λύση στο πρόβλημα και να επαναδραστηριοποιούσαμε την ομάδα ή να κρατήσουμε τον σύλλογο ενεργό με όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα συναντούσαμε μπροστά μας. Πήραμε την απόφαση να ακολουθήσουμε την δεύτερη επιλογή, την δύσκολη για δύο λόγους. Πρώτον διότι στις τάξεις της ομάδας υπήρχαν αθλητές που είχαν φιλοδοξίες και όνειρα, αλλά και αθλητές που αγαπούσαν παθολογικά αυτό που έκαναν. Δεν γινόταν να σταθούμε εμπόδιο κόβοντας τις ελπίδες αυτών των παιδιών, να πούμε δηλαδή πως εδώ είναι το τέλος και δεύτερον δεν γινόταν στα 40 χρόνια λειτουργίας του Κολυμβητικού Ομίλου Δράμας να μπει ξαφνικά ένα λουκέτο σβήνοντας με μια γραμμή τόσο εύκολα όλα αυτά που πέτυχε αυτός ο σύλλογος.
Είπατε κ. πρόεδρε ότι επιλέξατε το δύσκολο δρόμο της συνέχισης της λειτουργίας του συλλόγου. Ποιες ήταν οι πρώτες κινήσεις για να παρέχετε στους αθλητές των αγωνιστικών τμημάτων τη δυνατότητα να συνεχίσουν να προπονούνται?
Μπανιώτης Χρήστος: Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να έρθουμε σε συμφωνία με τον Δήμο Καβάλας ώστε να μας παραχωρηθούν συγκεκριμένες ώρες στο εκεί κολυμβητήριο και με την μίσθωση λεωφορείου, οι αθλητές να μετακινούνται καθημερινά για τις προπονήσεις τους στη γειτονική πόλη. Βέβαια το lock down που ακολούθησε μετά από λίγες μέρες, διέκοψε κάθε αθλητική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα και έτσι οι μετακινήσεις ξεκίνησαν πάλι να γίνονται την επόμενη χρονιά την Άνοιξη του 2021. Παράλληλα όμως προσπαθήσαμε να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα επαναλειτουργίας του κολυμβητηρίου μας, σε επικοινωνία πάντα με τους αρμόδιους φορείς. Όταν όμως διαπιστώσαμε ότι αυτό οριστικά ήταν ανέφικτο κινηθήκαμε σε άλλα μονοπάτια.
Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος?
Μπανιώτης Χρήστος: Τη χρονική στιγμή που το κολυμβητήριο έκλεισε, είχαμε την τιμή να έχει ο σύλλογος μας χορηγική σχέση με την εταιρεία Raycap του αείμνηστου Κωνσταντίνου Αποστολίδη. Έτσι λοιπόν απευθυνθήκαμε στον μέγα αυτόν ευεργέτη, για την πόλη της Δράμας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για να δοθεί λύση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Του εκθέσαμε όλα τα δεδομένα και τελικά αποφάσισε να ανακατασκευάσει ολοκληρωτικά το κολυμβητήριο της πόλης μας, σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας. Είναι κάτι για το οποίο αισθανόμαστε υπερήφανοι ως σύλλογος που βάλαμε κι εμείς ένα μικρό λιθαράκι για να γίνει πραγματικότητα το νέο αυτό στολίδι στην πόλη μας.
Κύριε Δημητρίου είστε ο ταμίας του συλλόγου. Θα ήθελα να μας περιγράψετε πώς ο σύλλογος βίωσε το πρόβλημα από την οικονομική του πλευρά.
Δημητρίου Ηρακλής: Η διακοπή της λειτουργίας του κολυμβητηρίου εκμηδένισε την εισροή χρηματικών διαθεσίμων. Τα έσοδα του συλλόγου στο μεγαλύτερο ποσοστό τους προερχόταν από τα τμήματα εκμάθησης. Αρκεί να πούμε ότι μέχρι να κλείσει το κολυμβητήριο ο σύλλογος αριθμούσε 850 αθλούμενους- μέλη όλων των ηλικιών. Η απόφαση να μισθώνεται καθημερινά ένα λεωφορείο για τις μετακινήσεις των αθλητών, καταλαβαίνετε ότι ήταν ένα τεράστιο κόστος αφού η μηνιαία δαπάνη μετακινήσεων έφτανε περίπου τις 3000 ευρώ! Eκτός από την χρήση των διαθεσίμων του συλλόγου και προκειμένου να επιβαρυνθούν όσο το δυνατόν λιγότερο οι οικογένειες των αθλητών, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση από τρείς πηγές. Από τον Δήμο Δράμας, που τα τέσσερα αυτά χρόνια μας έχει χρηματοδοτήσει με 42.000 ευρώ, από ιδιώτες χορηγούς και από την χρηματοδότηση της Γ.Γ.Α 7000 ευρώ. Τον χρόνο που διανύουμε η οικονομική στενότητα είναι μεγάλη και προκειμένου να «τρέξει» ο σύλλογος γίνεται χρηματοδότηση και από μέλη του Δ.Σ. Έτσι παρόλες τις δυσκολίες, ο σύλλογος καταφέρνει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του (μισθοδοσία προπονητών, ασφαλιστικά ταμεία, υποχρεώσεις προς τρίτους). Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι συγκεντρώνουμε στην οικονομική μας λειτουργία όλα τα χαρακτηριστικά ενός συλλόγου και έτσι θα συνεχίσουμε .
Κύριε Τοπχαναλή και κ. Νικηφορίδη είστε οι Έφοροι του Αγωνιστικού και Προαγωνιστικού τμήματος αντίστοιχα. Ποια ήταν η παρουσία της ομάδας σε αγωνιστικό επίπεδο τα 4 αυτά χρόνια?
Τοπχαναλής Ευάγγελος: Η παρουσία των αθλητών της Αγωνιστικής μας ομάδας ήταν έντονη και σε συμμετοχές αλλά και σε επιτυχίες. Επιτυχίες που ήρθαν με πολύ κόπο, θυσίες και πολλά εμπόδια. Στα 4 αυτά χρόνια κάποια παιδιά ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους ως αθλητές, κάποια αναγκάστηκαν λόγω των δύσκολων συνθηκών να σταματήσουν και κάποια να μετοικήσουν εκτός Δράμας κυνηγώντας υψηλότερους στόχους. Όλα όμως τα παιδιά και αυτά που συνεχίζουν έως σήμερα και αυτά που για διαφόρους λόγους σταμάτησαν, έχουν συμβάλλει καταλυτικά ώστε η Δραμινή κολύμβηση να παραμένει στο προσκήνιο.
Το κάθε παιδί με τον τρόπο του, με τις δυνάμεις που είχε κατόρθωσε να είναι ένα κομμάτι του παζλ της επιτυχίας. Όσα μπράβο και να πούμε σε αυτά τα παιδιά είναι λίγο. Είμαι περήφανος για αυτά τα παιδιά!
Η Αγωνιστική ομάδα στα 4 χρόνια συμμετείχε: Σε 9 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κατηγοριών-ΟΠΕΝ, σε 9 Χειμερινά Πρωταθλήματα Β. Ελλάδος, σε 12 Ημερίδες ορίων, σε 17 Διασυλλογικούς αγώνες, σε 6 Διεθνής αγώνες, με μεγάλες διακρίσεις, δεκάδες μετάλλια, αθλητές στις λίστες των Επίλεκτων της Ομοσπονδίας, στην Προεθνική και Εθνική Ελλάδος.
Νικηφορίδης Γαβριήλ: Η Προαγωνιστική ομάδα χτυπήθηκε περισσότερο από το κλείσιμο του κολυμβητηρίου. Αρκεί να σας πω ότι προ κλεισίματος η Προαγωνιστική ομάδα αριθμούσε 105 αθλητές και σήμερα μόλις 10. Φανταστείτε την καθημερινότητα ενός μικρού παιδιού το οποίο ξυπνούσε το πρωί για το σχολείο, αμέσως μετά έμπαινε σε ένα λεωφορείο και γύριζε στο σπίτι του σχεδόν 12 ώρες μετά, το απόγευμα προκειμένου να διαβάσει και να ξεκουραστεί. Αδιανόητο να γίνεται αυτό καθημερινά επί 4 χρόνια! Νοιώθω μεγάλη συγκίνηση που ήμουν συνοδοιπόρος με αυτά τα καταπληκτικά παιδιά στα καλά και στα άσχημα. Το Προαγωνιστικό Τμήμα στα 4 χρόνια συμμετείχε σε 3 Χειμερινά Πρωταθλήματα, 4 Θερινά Πρωταθλήματα, σε 4 Ημερίδες και σε 10 Διασυλλογικούς αγώνες με αξιόλογες επιτυχίες.
Σπύρο και Κώστα είστε οι προπονητές του Αγωνιστικού και Προαγωνιστικού τμήματος αντίστοιχα. Πως κύλισαν αυτά τα 4 χρόνια?
Σανοζίδης Σπύρος: Ήταν δύσκολο, εκτός από την αγωνιστική προετοιμασία των παιδιών, να διαχειριστούμε και τα συναισθήματά τους. Καθημερινά συναντούσαμε εμπόδια που κάποια παιδιά κατάφερναν να τα αντιμετωπίσουν και κάποια όχι. Η ομάδα κατάφερε να δείξει ένα εξαιρετικό αγωνιστικό πρόσωπο κυρίως χάρη στην προσπάθεια των παιδιών αλλά και χάρη στη βοήθεια τη δική μας, της διοίκησης και των οικογενειών των παιδιών. Η συνεισφορά των Τεχνικών συμβούλων Χρ. Βαγγελακάκη αρχικά και Στ. Συλαίου σήμερα, ήταν ουσιαστική για την προετοιμασία των παιδιών.
Τοκμακίδης Κώστας: Ανάλογες δυσκολίες, ίσως και περισσότερες αντιμετωπίσαμε με τα μικρότερα παιδιά του Προαγωνιστικού τμήματος. Προσπαθήσαμε με διάφορους τρόπους να κρατήσουμε τα παιδιά κοντά στην πισίνα με στόχο να τα κάνουμε να αγαπούν το κολύμπι πέρα από αγώνες , χρόνους και μετάλλια. Μια δύσκολη αποστολή όταν απευθύνεσαι σε παιδιά 9-12 ετών.
Κύριε Μπανιώτη, σε λίγο διάστημα το νέο κολυμβητήριο παραδίδεται προς χρήση και τα προβλήματά σας τελειώνουν. Πως βλέπετε την επόμενη μέρα?
Μπανιώτης Χρήστος: Η επόμενη μέρα για την Δραμινή κολύμβηση είμαστε πεπεισμένοι ότι θα είναι εντυπωσιακή. Είμαστε έτοιμοι ως σύλλογος να ανταπεξέλθουμε στη νέα εποχή και να φτάσουμε τον Κολυμβητικό Όμιλο Δράμας πολύ ψηλά εκεί όπου πραγματικά πρέπει να βρίσκεται. Η επιλογή μας να κρατήσουμε ενεργό τον σύλλογό μας, αντί να χρησιμοποιήσουμε ευκαιριακές λύσεις μας δικαιώνει πανηγυρικά!
Ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους μου στο Δ.Σ, τους προπονητές και τους γονείς των αθλητών για την βοήθειά τους στον τιτάνιο αγώνα που δίνουμε 4 χρόνια.
Η διακοπή λειτουργίας του κολυμβητηρίου το 2020, ήταν ένα σοκ για όλη την οικογένεια του συλλόγου.
Αισθανόμαστε υπερήφανοι που βάλαμε κι εμείς ένα μικρό λιθαράκι για να γίνει πραγματικότητα το νέο κολυμβητήριο.
Η επόμενη μέρα για την Δραμινή κολύμβηση είμαστε πεπεισμένοι ότι θα είναι εντυπωσιακή.