HPV λοίμωξη και εμβολιασμός.
Του Χαράλαμπου Δερετζή
Γυναικολόγου – Μαιευτήρα
Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι από τις πιο κοινές λοιμώξεις που απασχολούν τους ανθρώπους και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την σωματική, ψυχολογική και συναισθηματική υγεία αυτών.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 90% των ανθρώπων που συνάπτουν έστω και μία σεξουαλική σχέση στην ζωή τους θα μολυνθούν με κάποια από τα στελέχη του συγκεκριμένου ιού. Όπως με όλες τις λοιμώξεις από ιούς έτσι και εδώ μπορεί η ίωση να ακολουθήσει τρία σενάρια.
Το πρώτο είναι να αντιμετωπιστεί ο ιός από το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου χωρίς την κλινική εκδήλωση συμπτωμάτων και ο φορέας να αναπτύξει ανοσία στον ιό.
Το δεύτερο σενάριο είναι ο ιός να παραμείνει ανενεργός στον άνθρωπο καθώς η άμυνά του αδυνατεί να τον αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά και σε κάποια πτώση της άμυνας του να εκδηλωθεί με συμπτώματα σε μεταγενέστερο στάδιο.
Στο τρίτο σενάριο η έκθεση στον ιό συνοδεύεται από κλινικά συμπτώματα που άλλοτε είναι καλοήθη και άλλες φορές οδηγούν σε καρκίνο.
Αφορά άνδρες και γυναίκες εξίσου συχνά και οδηγεί στην εμφάνιση των κονδυλωμάτων (καλοήθεις δερματικές βλάβες στην γεννητική περιοχή) που είναι και τα πιο συχνά ευρήματα και μερικές φορές σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σε καρκίνο πρωκτού, καρκίνο στοματοφάρυγγα και καρκίνο του πέους.
Η επικινδυνότητα της λοίμωξης εξαρτάται από τον τύπο του ιού με τον οποίο έχει μολυνθεί κάποιος και από μία σειρά άλλων παραγόντων όπως η γενετική προδιάθεση του ατόμου και η κατάσταση του ανοσοποιητικού του συστήματος.
Επιβαρυντικοί παράγοντες για την άμυνα των ανθρώπων που έχουν εκτεθεί στον ιό θεωρούνται οι πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι, η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή, η ελλιπής σωματική άσκηση, η υπερβολική κούραση , το υπερβολικό στρες και η ανεπαρκή ιατρική παρακολούθηση.
Από το 2005 υπάρχει εμβόλιο το οποίο δημιουργεί ισχυρά αντισώματα και καλύπτει σχεδόν απόλυτα από την εκδήλωση καρκίνου σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με αυτό.
Σε χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι ψηλή έχει ουσιαστικά εκριζωθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.
Μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία άσχετα από την έναρξη σεξουαλικών επαφών αλλά ιδανικά στην ηλικία πριν από τα 15 καθώς η ανοσιακή απάντηση είναι πιο ισχυρή.
Προτείνεται να γίνεται και στα κορίτσια και στα αγόρια καθώς προστατεύονται εξίσου αποτελεσματικά από διάφορους τύπους καρκίνου που προαναφέρθηκαν .
Όλα αυτά τα χρόνια που γίνονται εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές παρενέργειες και για το λόγο αυτό συστήνεται ανεπιφύλακτα από όλον τον ιατρικό κόσμο.
Image by kjpargeter on Freepik