Γεύσεις Δράμας. ”Πασχαλινό τσουρέκι της Κλεονίκης Ναλμπάντη.”

Δασκάλα Δημοτικού σχολείου Χωριστής
Φωτογράφος: Μάκης Σεραφειμίδης


Το Πάσχα ήρθε και μαζί με αυτό έρχεται πάντα και το Πασχαλινό τσουρέκι.  Πως θα γίνει όμως νόστιμο και αφράτο; Μαζί μας έχουμε τη Κλεονίκη Ναλπάντη που θα μας δείξει τον σωστό τρόπο, έτσι ώστε όλοι μας να γευτούμε το τέλειο τσουρέκι.

(Λίγα λόγια για την Κλεονίκη.)
‘’Ονομάζομαι Ναλμπάντη Κλεονίκη και είμαι εν ενεργεία Δασκάλα στο Δημοτικό σχολείο Χωριστής. Είμαι παντρεμένη και έχω δύο παιδιά. Ο γιός μου είναι εκπαιδευτικός και η κόρη μου τεχνολόγος τροφίμων. Η μαγειρική μας είναι οικογενειακό μας σπορ, καθώς τόσο εγώ όσο και ο σύζυγός μου, ασχολούμαστε καθημερινά με την κουζίνα. Για εμάς, το καθημερινό γεύμα δεν συνιστά ρουτίνα, αλλά πεδίο δοκιμής νέων ιδεών και γεύσεων. Ως γέννημα θρέμμα της Χωριστής, έχω έρθει από μικρή σε επαφή, τόσο με τις γεύσεις που έφεραν πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μ. Ασία, όσο και με τις τοπικές παραδοσιακές συνταγές. Γλυκά, διάφορα είδη ζύμης και φύλλα είναι στην ημερήσια διάταξη της κουζίνας μας. Οι γευστικές μνήμες και οι μυρωδιές της παιδικής ηλικίας ωστόσο, δεν αρκούν για να παραχθεί ένα άρτιο αποτέλεσμα. Απαιτείται φαντασία, μεθοδικότητα, αλλά και μια διαδικασία δοκιμής και σφάλματος μέχρι να τελειοποιηθεί μια συνταγή. Αυτός είναι και ο λόγος που επέλεξα να ανοίξω την κουζίνα μου στο κοινό: για να μοιραστώ το αποτέλεσμα χρόνιων δοκιμών και πειραματισμών, ώστε να παρέχω έναν “μπούσουλα” στους φίλους για να δοκιμάσουν και, γιατί όχι, να βελτιώσουν τις συνταγές μου.’’

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
  • 300ml γάλα χλιαρό όπου μέσα διαλύουμε 300 γρ.ζάχαρη.
  • 100 ml χυμό πορτοκάλι
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό για άλειμμα
  • 1.5 κουτ. σούπας μαχλέπι και κακουλέ ανακατεμένο
  • 1 βανίλια
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 125 γρ. βούτυρο αγελαδινό

Για το προζύμι

  • 100ml χλιαρό νερό
  • 4 φ. ξερη μαγιά
  • Αλεύρι από το ζυγισμένο.

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το προζύμι το οποίο δημιουργούμε ανακατεύοντας τα υλικά, ώσπου να γίνει ένας χυλός σαν κρέμα και αφήνουμε να φουσκώσει.

Συνεχίζουμε ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί (και το προζύμι που φτιάξαμε) για να ενσωματωθούν, εκτός από το βούτυρο που το ρίχνουμε λίγο λίγο στο τέλος ζυμώνοντας. Η ζύμη μας πρέπει να γίνει μαλακή και να κολλάει στα χέρια. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη και την αφήνουμε να φουσκώσει, μέχρι να διπλασιαστεί.

Πλάθουμε τέσσερα τσουρέκια σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, για να μη κολλάνε στα χέρια. Τοποθετούμε σε μακρόστενες φόρμες με λαδόκολλα, για να τους δώσουμε ύψος και να μην απλώσουν, σκεπάζουμε ξανά και αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν.  Στη συνέχεια αλείφουμε με έναν κρόκο διαλυμένο σε νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι η αμύγδαλο φιλέ. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο.

Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε βάζοντας μια οδοντογλυφίδα στο τσουρέκι μας κι αν βγει καθαρή, το τσουρέκι μας είναι έτοιμο. Αν θέλουμε να το περιχύσουμε με γλάσο σοκολάτας τότε λιώνουμε 180 γρ κουβερτούρα με 80 γρ. βούτυρο και 1 κουτάλι σούπας μέλι σε μπεν μαρί.

Καλή επιτυχία!