Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.Οι κίνδυνοι που κρύβει για την υγεία μας.

Του Μαντζαλάρδα Ν. Ευάγγελου
Καρδιολόγου

Η περίοδος των γιορτών και ειδικά των Χριστουγέννων, συνδυάζεται, για τους περισσότερους, με χαλαρή διάθεση, ευκαιρία για συναντήσεις με την οικογένεια και φίλους, αλλά και αφθονία από εδέσματα. Καλό είναι όμως να ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ Η ΚΑΛΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ, χωρίς τους κινδύνους που «κρύβουν» οι διαιτητικές παρεκτροπές.  Ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε αν τελικά αξίζει για μια ή δύο μέρες διατροφικής «κραιπάλης», να αυξήσετε το βάρος σας με ότι συνεπάγεται αυτό σε ΕΜΦΑΝΙΣΗ η ΥΓΕΙΑ – με απορρύθμιση Σ/Δ-Υ/Τ.

ΜΙΑ ημέρα με «χριστουγεννιάτικα εδέσματα» σημαίνει ίσως περίπου 4.000 θερμίδες και 1.600 mg χοληστερόλης, ποσά διπλάσια και τετραπλάσια αντίστοιχα, από την ημερήσια απαίτηση σε ενέργεια και πρόσληψη χοληστερόλης μιας ενήλικης γυναίκας. Ας μην ξεχνάμε ότι τα γαστρεντερικά περιστατικά και τα εμφράγματα λόγω υπερφαγίας κατέχουν σημαντικό μέρος των επισκέψεων από ασθενείς σε νοσοκομεία τις εορταστικές μέρες.

Γαλοπούλα: Ο κίνδυνος δηλητηρίασης από την γαλοπούλα είναι υπαρκτός και ξεκινάει από τον τρόπο απόψυξής της και συνεχίζεται με το πλύσιμο, καθώς και με το αν και κατά πόσο θα ψηθεί σωστά, η γέμιση που παραδοσιακά βάζουμε όλοι μέσα στο πουλερικό. Περίπου το 20% των τροφικών δηλητηριάσεων συνδέεται με την κατανάλωση πουλερικών.

Πατάτες: Λίγες σαν γαρνίρισμα και έτσι, για το «καλό» … του τραπεζιού. Ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τις τηγανητές.

Μελομακάρονα:  Χωρίς αυτά ότι οι γιορτές θα ήταν λίγο … άχρωμες. Το πνεύμα των Χριστουγέννων επιβάλει την κατανάλωση τους σε μετριοπαθείς ποσότητες. 1 μεγάλο μελομακάρονο αποδίδει περί τις 130 με 150 θερμίδες.

Κουραμπιέδες: «Συνάδελφος» του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Ανάλογα με το μέγεθος τους, αποδίδουν 150 με 180 θερμίδες και φυσικά δεν προσφέρονται για κραιπάλη.

Αλκοόλ: Κόκκινο κρασάκι που είναι πολύ περισσότερο υγιεινό, αλλά με μέτρο, διότι μπορεί μεν το ποτηράκι να αποδίδει περίπου 50-70 θερμίδες, αλλά η κρασοκατάνυξη εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο αύξησης κιλών αλλά και ατυχημάτων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να οδηγήσουμε.

Σε ότι αφορά τώρα την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, είναι σημαντικό να αποφύγουμε τροφές που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και τα κοπιώδη μεγάλα γεύματα. Ίσως είναι η ευκαιρία στις εορτές να εξετάσουμε την υγεία μας, να αναθεωρήσουμε τις συνήθειες μας και να υιοθετήσουμε τρόπους ζωής και διατροφής, πλέον επωφελείς για την υγεία μας.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ…