Το ήξερες; Σπήλαια νομού Δράμας.

Στο νομό Δράμας υπάρχουν τουλάχιστον 25 μικρά και μεγάλα καταγεγραμμένα σπήλαια σπάνιας ομορφιάς. Το Fdrama σε συνεργασία με τον σύλλογο σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης ‘’Πρωτέας’’ σας παρουσιάζει κάποια από αυτά, έτσι ώστε όλοι να γνωρίσετε τις κρυμμένες ομορφιές των βουνών της Δράμας.

 ‘’Του κοριτσιού η τρύπα’’ στην Καλλίφυτο
Το βάραθρο βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Καλλίφυτος και Χωριστή Δράμας. Έχει εύκολη πρόσβαση με την είσοδο του πίσω ακριβώς από το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη. Στον πρώτο κατηφορικό θάλαμο το φως εισχωρεί από την είσοδο και βλέπουμε κάποια εικονίσματα στα τοιχώματα. Στη συνέχεια μπαίνουμε σε σκοτεινό θάλαμο για να συναντήσουμε το πρώτο ραπέλ 5 μέτρων. Έπειτα το σπήλαιο έχει τη μορφή στενής διάκλασης και κατηφορίζει, μέχρι την 2η κατάβαση 13 μέτρων, που οδηγεί σε μεγάλο και εντυπωσιακό θάλαμο. Το ύψος το θαλάμου είναι στα 10 μέτρα περίπου και στα τοιχώματα βλέπουμε πλούσιο διάκοσμο από κουρτίνες και παραπετάσματα. Ο θάλαμος κατηφορίζει πάνω σε κατακρημνίσεις και αρκετό γουανό, μέχρι την τρίτη κατάβαση 20 μέτρων. Στον πάτο υπάρχει μικρή λίμνη με εντυπωσιακά κοράλλια, κάθε μεγέθους και σχήματος.
*Η κατάβαση έγινε από μέλη της σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης Πρωτέας και της σπηλαιολογικής ομάδας της Καβάλας.

‘’Τετράστομο’’ στον Κορύλοβο.
Το βάραθρο βρίσκεται στο λόφο του Κορύλοβου, πάνω από τη Δράμα. Έχει τέσσερεις εισόδους και το βάθος του είναι στα 25 μέτρα περίπου. Στον πάτο του υπήρχαν τόνοι σκουπιδιών τους οποίους καθάρισε ο Πρωτέας το 2012 και έκτοτε χρησιμοποιείται στα σεμινάρια που διοργανώνει. Διανοίγεται σε μάρμαρο και στον πάτο του υπάρχει μεγάλος κώνος κορυμάτων.

‘’Μεγάλο βάραθρο’’ στον Κορύλοβο.
Πρόκειται για ένα από τα βαθύτερα της Μακεδονία βάραθρο, με το βαθύτερο σημείο του να είναι στα 108 μέτρα. Διανοίγεται σε μάρμαρο και βρίσκεται στον Κορύλοβο. Στα πρώτα 60 μέτρα έχει τη μορφή διάκλασης με μία αλλαγή κάπου στα μισά. Το άνοιγμα κυμαίνεται από ένα έως δύο μέτρα. Στην μία πλευρά του δαπέδου υπάρχει άνοιγμα που οδηγεί σε δύο συνέχειες. Η πρώτη είναι και η βαθύτερη, που καταλήγει στα 108 μέτρα, μέσα από ένα στενό κομμάτι. Η δεύτερη στενότερη στην αρχή αλλά πιο ομαλή στη συνέχεια, καταλήγει στα 97 μέτρα. Απουσία διακόσμου και αρκετά στεγνό σπήλαιο.
*Η κατάβαση έγινε τον Ιανουάριο του 2018 από μέλη της σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης Πρωτέας.

‘’Χιονότρυπα’’ στο Φαλακρό.
Η χιονότρυπα βρίσκεται στα 2100 μέτρα, κάτω από την κορυφή του Φαλακρού όρους. Πρόκειται για καταβόθρα που κατέρρευσε η οροφή της, ενώ είναι και ένα από τα βαθύτερα βάραθρα της Μακεδονίας (-111μ) με μεγάλο άνοιγμα και μόνιμο χιόνι στον πάτο του. Διανοίγεται σε μάρμαρο με τον πάγο και το νερό να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάβρωση και διαμόρφωση του σπηλαίου. Πρόκειται για αλπικό παγοσπήλαιο που μπορεί να χωριστεί σε τρία μέρη. Το πάνω-ανοιχτό κομμάτι περιλαμβάνει μία 60μετρη κατάβαση σε σαθρό λούκι με πάτο μια στρώση πάγου. Το 2ο μέρος του σπηλαίου είναι ένας εντυπωσιακός σκοτεινός θάλαμος στον οποίο οδηγούμαστε μετά από μία κατάβαση περίπου 20 μέτρων. Το ύψος οροφής είναι άνω των 50 μέτρων και η θερμοκρασία στο θάλαμο είναι στον 1°C. Υπάρχει αρκετός διάκοσμος στα τοιχώματα, πάγος στο δάπεδο με οπές κατά σημεία και κατηφορική κλίση η οποία οδηγεί σε ένα άνοιγμα. Από εκεί ακολουθεί και άλλη μία κατάβαση 15 μέτρων για το 3ο κομμάτι. Στο τρίτο μέρος λοιπόν, αφού περπατήσουμε λίγο σε κατηφορικό έδαφος με πάγο δίπλα μας, φτάνουμε σε θάλαμο στα -110 μέτρα. Ένα μέτρο πιο κάτω υπάρχει μικρός θάλαμος όπου η συνέχεια είναι αδύνατη.
*Στο βάραθρο κατέβηκαν μέλη του Πρωτέα και του Χείρωνα στις 8-9 Οκτωβρίου 2016.

‘’Γκιαούρ Ντερέ’’ στην Μικρόπολη.
Το σπήλαιο βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά του Μενοίκιου όρους, πάνω από τη Μικρόπολη Δράμας. Παρουσιάζει πολύ όμορφο διάκοσμο με ποικιλία σπηλαιοθεμάτων. Η ονομασία σημαίνει “το νερό του Ρωμιού” και είναι τούρκικης προέλευσης. Το σπήλαιο θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίζεται σε τρία κομμάτια. Στην αρχή του σπηλαίου, έχουμε κατηφορικό διάδρομο και θαλάμους-αγωγούς σε διαφορετικά επίπεδα. Κατόπιν έχουμε στενό αγωγό, που οδηγεί σε μια αίθουσα και από εκεί και μετά το σπήλαιο παίρνει τη μορφή φαραγγιού. Τέλος στο τρίτο κομμάτι έχουμε πάλι στενό πέρασμα και πλέον η οροφή είναι μόλις στο ένα μέτρο. Ο στενός αγωγός είναι γεμάτος διάκοσμο, με αρκετά σπασμένα δυστυχώς.
*Το σπήλαιο έχουν εξερευνήσει μέλη της σπηλαιολογίας Θεσ/νίκης Πρωτέας και της σπηλαιολογικής ομάδας Καβάλας.

‘’Βαθύσπηλιο’’ στα Κύργια.
Το σπήλαιο βρίσκεται κοντά στα Κύργια, με βάθος 83μέτρων και διανοίγεται στα μάρμαρα της γεωτεκτονικής ζώνης του Παγγαίου. Θα συναντήσουμε την 1η διάκλαση στα -60 και μετά την τελευταία κατάβαση, θα βρεθούμε σε μεγάλη διάκλαση που εκτείνεται προς τη μία κατεύθυνση και κατηφορίζει. Μετά από μερικά μέτρα το σπήλαιο τερματίζει.
*Ο Πρωτέας χαρτογράφησε και φωτογράφησε το σπήλαιο το 2018.

Πηγή
proteascave.gr
canyoning-caving.blogspot.com