Το ήξερες; Σιδηροδρομικοί σταθμοί Νομού Δράμας.

Το ήξερες;
Σιδηροδρομικοί σταθμοί Νομού Δράμας.

Εκτός του κεντρικού σταθμού της Δράμας, υπάρχουν ακόμα πέντε σταθμοί στο νομό μας. Όλοι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί της Δράμας εξυπηρετούσαν τραίνα ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη. Κάποιοι από αυτούς σήμερα είναι σχεδόν κατεστραμμένοι και κάποιοι σε πολύ κακή κατάσταση. Οι φωτογραφίες είναι πρόσφατες και τραβήχτηκαν τον Μάιο του 2023 από το Fdrama.

Σιδηροδρομικός σταθμός Δράμας.
Ο Σιδηροδρομικός σταθμός Δράμας εγκαινιάστηκε το 1896 και θεωρείτο η ναυαρχίδα των σιδηροδρομικών σταθμών της Jonction. Κατασκευάστηκε από την εταιρεία Ενωτικός Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης στην όποια συμμετείχαν η Οθωμανική Αυτοκρατορική Τράπεζα και διάφοροι βελγικοί και γαλλικοί οίκοι. Το 1896 η εταιρεία εγκαινίασε τη γραμμή, συνδέοντας έτσι τη Θεσσαλονίκη με την Αλεξανδρούπολη και κατ’ επέκταση με την Κωνσταντινούπολη. Η επίσημη εξαγορά από το ελληνικό δημόσιο, πραγματοποιήθηκε ως το 1925. Οι εγκαταστάσεις του περιλάμβαναν αποθήκες, μηχανοστάσιο, περιστροφική πλάκα, υδατόπυργο και διάφορα άλλα κτίσματα, τα οποία διασώζονται μέχρι σήμερα στην αρχική τους μορφή.

Στις αρχές του 21ου αιώνα η ηγεσία της χώρας αποφασίζει ότι ο κύκλος ζωής του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δράμας θα πρέπει σταδιακά να αρχίσει να κλείνει. Έτσι ξεκινά η συρρίκνωση των δρομολογίων με αποτέλεσμα, από το 2020 μόνο ένα τρένο συνδέει τη Δράμα με τη Θεσσαλονίκη και ένα λεωφορείο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συνδέει τη Δράμα με την Αλεξανδρούπολη.

Το μοναδικό στην περιφέρεια ‘’Σιδηροδρομικό μουσείο τραίνων Δράμας’’, που δημιούργησε ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Σιδηροδρομικών Υπαλλήλων «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», λειτουργεί πλέον ως μοχλός αναβίωσης μνήμης από μία άλλη εποχή. Μια εποχή που η Δράμα γνώριζε την ανάπτυξη στην οποία συνέβαλε κατά πολύ και ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της.

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Παρανεστίου.
Είναι ο τελευταίος σταθμός του νομού προς Αλεξανδρούπολη. Βρίσκεται στην νότια άκρη του οικισμού επάνω στην εθνική οδό Δράμας – Ξάνθης, ενώ σε μικρή απόσταση στα νότια περνάει ο ποταμός Νέστος. Ο σταθμός άνοιξε το 1900 και στην ίδια γραμμή με τους υπόλοιπους. Με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, τμήματα του σταθμού όπως το κέλυφος του επιβατικού σταθμού, το μηχανοστάσιο, ο υδατόπυργος και το κέλυφος της κατοικίας εργοδηγού, τα οποία και είναι κτίσματα του τέλους του 19ου αιώνα, χαρακτηρίστηκαν μνημεία.

Σιδηροδρομικός Σταθμός Πλατανιάς.
Βρίσκεται έξω από τον οικισμό επάνω στην εθνική οδό Δράμα Παρανέστι. Ο σταθμός άνοιξε το 1896 και έχει χαρακτηριστεί επίσης ως μνημείο. Το 2020 μετά από φωτιά κάηκε ολόκληρη η στέγη και σήμερα είναι σχεδόν κατεστραμμένος.

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Νικηφόρου.
Βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού επάνω στη κεντρική οδό Δράμα – Παρανέστι και άνοιξε και αυτός το 1896. Το κτήριο του σταθμού μαζί με ορισμένα βοηθητικά του κτήρια έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία.

Σιδηροδρομικός Σταθμός Αδριανής.
Είναι ο πρώτος σταθμός μετά τη Δράμα προς Αλεξανδρούπολη. Βρίσκεται ακριβώς επάνω από τον οικισμό σε πολύ άσχημη κατάσταση, σχεδόν κατεστραμμένος.

Σιδηροδρομικός Σταθμός Φωτολίβους.
Είναι ο πρώτος σταθμός από Δράμα προς Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται μέσα στον οικισμό και άνοιξε το 1896. Το κτήριο του σταθμού, μαζί με ορισμένα βοηθητικά του κτήρια έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία.