Παιδί και αθλητισμός.

Ποια είναι τα οφέλη και ποιος ο ρόλος του γονέα στη επιλογή του αθλήματος.

Του Γιώργου Μάρκου
Πρώην αθλητή στίβου

Έχει αποδειχθεί επανειλημμένα πως ο αθλητισμός προσφέρει σημαντικά οφέλη στην σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία του παιδιού και του εφήβου. Το αγώνισμα με το οποίο θα ασχοληθεί το κάθε παιδί, εξαρτάται σίγουρα από το ταλέντο του αλλά κυρίως από τη θέληση του παιδιού να συμμετάσχει σε κάτι που του αρέσει. Μπορεί για παράδειγμα ένα παιδί να είναι γρήγορο, αλλά να μην του αρέσει ο στίβος και να θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Ή να είναι πολύ καλός στο ποδόσφαιρο αλλά να θέλει να ασχοληθεί με το μπάσκετ. Τι κάνεις τότε σαν γονιός;

Το σίγουρο είναι πως αν ένα άθλημα δεν αρέσει στο παιδί μας, τότε όσο καλό κι αν είναι σε αυτό δεν θα πετύχει, γιατί κάποια στιγμή θα κουραστεί να ασχολείται με κάτι που δεν του αρέσει και δεν αγαπά. Όσο κι αν το πιέσουμε να ασχοληθεί και να προσπαθήσει περισσότερο, επειδή εμείς ονειρευόμαστε να βάζει αργότερα γκολ με την Εθνική Ελλάδος, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να του προσθέσουμε άγχος και καταπίεση.  Είναι σημαντικό να μιλήσουμε με το παιδί μας και να καταλάβουμε ποια είναι τα αθλητικά του ενδιαφέροντα. Στη συνέχεια μπορούμε να του προτείνουμε κάποια αθλήματα που του ταιριάζουν και να το βοηθήσουμε να δοκιμάσει όσα από αυτά του κεντρίσουν το ενδιαφέρον, για να αποφασίσει με ποιο άθλημα θα ασχοληθεί. Ίσως αλλάξει πάλι γνώμη αργότερα. Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να γίνει καλός ποδοσφαιριστής επειδή ο πατέρας του ήταν ο καλύτερος επιθετικός, ούτε πρωταθλητής στο τρέξιμο επειδή η μητέρα του ήταν πρωταθλήτρια Ελλάδος. Είναι σημαντικό να αθληθεί, να συμμετέχει και να κερδίζει τα πάρα πολλά οφέλη που του χαρίζει ο αθλητισμός. Αν αυτό αργότερα οδηγήσει σε κάποια επιτυχία ακόμα καλύτερα. Εμείς σαν γονείς πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε προπονητές αλλά γονείς και συμμετέχουμε υποστηρικτικά χωρίς φωνές και ακραίες συμπεριφορές. Μη ξεχνάτε να το επιβραβεύετε για την προσπάθεια που έκανε άσχετα με το αποτέλεσμα.

Τα οφέλη του αθλητισμού στα παιδιά σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα :

  • Η συστηματική άσκηση βελτιώνει την ποιότητα ζωής, ενδυναμώνει τους μύες και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.
  • Η ενεργή συμμετοχή στο κάθε άθλημα, ενισχύει τη φυσική κατάσταση των παιδιών και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας.
  • Μειώνει το άγχος και το στρες.
  • Αναπτύσσει τα αντανακλαστικά.
  • Αυξάνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους.
  • Τα βοηθάει να αποδέχονται και να διαχειρίζονται τις ήττες.
  • Διδάσκει την αξία της ευγενούς άμιλλας.
  • Μαθαίνει στα παιδιά να θέτουν στόχους και να αντιληφθούν πως η επιτυχία απαιτεί προσπάθεια.
  • Κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν να συνεργάζονται, να πειθαρχούν και να έχουν αυτοέλεγχο.