Νίκος Βουλόδημος

Πρόεδρος Μουσικοδραματικού συλλόγου Χωριστής  ‘’Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία’’

Τα ήθη και έθιμα, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα δημοτικά τραγούδια, οι μουσικές δημοτικές μπάντες και πολλά άλλα δρώμενα, αποτελούν στις μέρες μας και κυρίως στην επαρχία, έναν σημαντικό παράγοντα αναβίωσης και επιβίωσης των εθίμων κάθε τόπου. Ο κύριος διοργανωτής των εκδηλώσεων κάθε κοινότητας ή δήμου, είναι τις περισσότερες φορές κάποιος πολιτιστικός σύλλογος και χωρίς αυτούς, ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας μας θα είχε χαθεί και ξεχαστεί στο πέρασμα του χρόνου. Ένας τέτοιος ιστορικός σύλλογος που φροντίζει να μη ξεχνάμε το παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα σχεδιάζει το μέλλον μέσα από πολλά τμήματα και εκδηλώσεις, είναι ο Μουσικοδραματικός σύλλογος Χωριστής, για τον οποίο θα μας μιλήσει ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Βουλόδημος.

Του Μάρκου Γιώργου
Φωτογραφία: Μάκης Σεραφειμίδης

  • Κύριε Βουλόδημε σας καλωσορίζουμε στο Fdrama. Είστε πρόεδρος ενός ιστορικού και ιδιαίτερα ενεργού συλλόγου.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση κύριε Μάρκου. Θα ήθελα κι εγώ αρχικά εκ μέρους του Δ.Σ. του συλλόγου μας να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μας δίνετε να προβάλλουμε το σημαντικό έργο μας. Ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους παλαιότερους και ιστορικότερους συλλόγους τουλάχιστον της ευρύτερης περιοχής. Από το 1906, έτος ανέγερσης του ιστορικού Αναγνωστηρίου μας, ο Σύλλογος μας μετρά 118 χρόνια προσφοράς στο πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα αυτού του τόπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο καταστατικό λειτουργίας του, το πήρε το 1908 από το οθωμανικό κράτος, ενώ μετά την απελευθέρωση της Δράμας το 1913 και συγκεκριμένα ένα χρόνο αργότερα το 1914, πήρε το πρώτο καταστατικό του από το ελληνικό πλέον κράτος, παίρνοντας παράλληλα και την ονομασία “Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία”, κάτι που μαρτυρούσε την αγάπη των Χωριστιανών για την πατρίδα και την απελευθέρωσή της. Η προσφορά του Συλλόγου μας είναι μεγάλη τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ενώ αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως τόσο κατά τις 3 βουλγαρικές κατοχές όσο και κατά την περίοδο της επταετίας, υπέστη αμέτρητες πληγές αλλά παρόλα αυτά κατάφερνε να επανακάμπτει, κάθε φορά δυνατότερος.

  • Ανήκετε σ’ έναν σύλλογο γεμάτο από αθλητικά, χορευτικά, μουσικά και άλλα τμήματα διαφόρων δραστηριοτήτων. Τολμώ να πω ότι δεν υπάρχουν πολλές κοινότητες πανελληνίως που να έχουν τέτοιο αριθμό τμημάτων. Πείτε μας, ποια τμήματα είναι αυτά;

Γενικότερα οι περισσότεροι σύλλογοι αριθμούν από κανένα έως ένα τμήμα δραστηριοτήτων. Στο Σύλλογο μας έχουμε τη χαρά να έχουμε πληθώρα τμημάτων και έτσι θα μπορούσα να πω πώς είμαστε ένα δεύτερο σχολείο μέσα στην κοινότητα, απασχολώντας καθημερινά εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους στις αίθουσες του Αναγνωστηρίου μας. Φυσικά η μουσική για κάθε Χωριστιανό είναι κάτι ξεχωριστό, με τη Φιλαρμονική του Συλλόγου μας να έχει μεγάλη και αδιάλειπτη προσφορά από την ίδρυσή του με πολλές και σημαντικές διακρίσεις, εξυπηρετώντας εκτός από τις ανάγκες της κοινότητάς μας, ανάγκες και της ευρύτερης περιοχής όντας πολλές φορές κατά περιόδους η μοναδική. Επίσης οι θεατρικές ομάδες του συλλόγου μας έχουν να επιδείξουν μεγάλο έργο, όπως πολύ σημαντική παρουσία έχουν και τα τμήματα παραδοσιακών χορών αλλά και η χορωδία μας. Εκτός αυτών υπάρχουν τμήματα γυμναστικής και κατά περιόδους εικαστικών. Τελευταία αφήνω φυσικά τα παιδικά μας τμήματα, καθώς είναι κάτι που καμαρώνουμε και ρίχνουμε ιδιαίτερο βάρος, όπως είναι το τμήμα παιδικού θεάτρου, τα παιδικά τμήματα παραδοσιακών χορών και φυσικά τα παιδικά τμήματα μουσικοκινητικής και εκμάθησης μουσικής παιδείας.

  • Ένας απόλυτα επιτυχημένος θεσμός είναι και η διοργάνωση του Καρναβαλιού Χωριστής που γίνεται κάθε χρόνο. Είναι μια δύσκολη αλλά σημαντική διοργάνωση που αγαπάνε όλοι/ες οι Δραμινοί/ες. Ποια είναι η κατάσταση εκεί;

Το Καρναβάλι Χωριστής είναι από τους παλαιότερους και σημαντικότερους θεσμούς του τόπου μας. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις της περιοχής μας. Ο θεσμός βασίζεται κυρίως στο σατυρικό ύφος, αλλά και το πηγαίο χιούμορ των κατοίκων του χωριού μας, στη διάθεση για πρωτότυπες μεταμφιέσεις αλλά και στην ανάγκη για ξενοιασιά μέσα από το χορό και το τραγούδι. Στο πέρασμα των χρόνων επιβάλλονται πάντοτε αλλαγές για να είναι πιο προσιτό, ωστόσο κύριο μέλημα όλων μας είναι να παραμένει αναλλοίωτη η ταυτότητα του. Τα 2 τελευταία χρόνια και ερχόμενοι από 3 χρόνια απραξίας λόγω covid, η επανεκκίνηση είχε δυσκολίες, ωστόσο όπως είδαμε και φέτος (και είμαστε πεπεισμένοι και για του χρόνου), κάθε χρόνο θα εμφανιζόμαστε πιο δυνατοί. Φέτος το δωδεκαήμερο των καρναβαλικών εκδηλώσεων μας νομίζω πως ήταν εξαιρετικό, με πάρα πολλές εκδηλώσεις και πλήθος κόσμου που συμμετείχε σε αυτές.

  • Τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήσατε ένα σημαντικό επιστημονικό συνέδριο για την ιστορία του χωριού, στο οποίο συμμετείχαν καταξιωμένοι/ες επιστήμονες/ισσες και φέτος προχωρήσατε στην έκδοση των πρακτικών του. Σκοπεύετε να οργανώσετε κάτι ανάλογο στο μέλλον;

Το Α’ Επιστημονικό Συμπόσιο το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη του 2021, ήταν για το Σύλλογό μας κάτι πολύ σημαντικό. Φέτος με την έκδοση των πρακτικών των δυο τόμων 1.000 περίπου σελίδων, ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος, από τον οποίον τα κέρδη που αποκομίζουμε ως κοινότητα είναι πολύ σημαντικά. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ως τώρα συγκροτημένη καταγραφή ιστορικών στοιχείων για τη Χωριστή. Όπως και εσείς αναφέρετε, σε αυτό το συμπόσιο συμμετείχαν πολλοί καταξιωμένοι επιστήμονες και ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, από τις οποίες κάθε Χωριστιανός μπορεί πλέον να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες για την ιστορικότητα του χωριού μας. Φυσικά θα ήταν κάτι πολύ σημαντικό να μη μείνουμε μόνο σε αυτό το συμπόσιο, και ίσως στο επόμενο διάστημα να έχουμε νέα για ένα επίσης σημαντικό συνέδριο, που θα αφορά τη Χωριστή.

  • Υπάρχει κάτι που ονειρεύεστε σαν πρόεδρος και θέλετε να πραγματοποιήσετε όσο καιρό θα είστε σ’ αυτή τη θέση;

Σε έναν οργανισμό με τόσα τμήματα, όπου καθημερινά υπάρχουν δραστηριότητες και μεγάλη συμμετοχή από κόσμο, η προσπάθεια είναι καθημερινή. Μεγάλο βάρος ρίχνουμε πάντοτε στο να μπορούμε να φέρνουμε στο Σύλλογο και γενικότερα στον πολιτισμό, νέους ανθρώπους και φυσικά τα μικρά παιδιά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς και νομίζω πως με την προσπάθεια μας, καταφέρνουμε να πλαισιώνουμε τα τμήματα μας από παιδιά. Φυσικά ένα ακόμη σημαντικό στοίχημα που πάντοτε έχουμε στο μυαλό μας και πάντοτε ψάχνουμε τις προϋποθέσεις, είναι το εμβληματικό Αναγνωστήριο μας, το οποίο εντάσσεται στην Εφορία Αρχαιοτήτων Ξάνθης ως Μνημείο Νεότερης Ιστορίας και Μακεδονικού Αγώνα και αναπόφευκτα για την βελτίωσή του, πέραν του μεγάλου κόστους, υπάρχει δυσκολία και λόγω γραφειοκρατίας. Ωστόσο πάντοτε στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπάρχουν πολλές κινήσεις τις οποίες προσπαθούμε ως Δ.Σ. μεθοδικά να κάνουμε.

  • Πόσο εύκολο είναι να επιβιώσουν σύλλογοι σαν τον δικό σας σήμερα; Υπάρχει στήριξη από τον Δήμο Δράμας και την Περιφέρεια;

Γενικότερα για τους συλλόγους η βιωσιμότητα τους είναι ένα καθημερινό στοίχημα θα τολμούσα να πω. Ειδικά μετά την εποχή του Κορονοϊού, τα λειτουργικά έξοδα έχουν πολλαπλασιαστεί, την ώρα που οι άνθρωποι ειδικά στις αρχές απείχαν, ενώ και οι ανάγκες έχουν αυξηθεί. Ο Δήμος και η Περιφέρεια βοηθούν μέσα από τα μικρά για τον πολιτισμό εγκεκριμένα κονδύλια τους, ωστόσο νομίζω πως και το κράτος θα πρέπει να ρίξει περισσότερο βάρος σε αυτό. Ας αναλογιστούμε πως στην περίοδο του Κορονοϊού, ενώ δόθηκαν πολλές επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις και αλλού, στον πολιτισμό δε δόθηκαν παρά ελάχιστες. Για το Σύλλογο μας είναι πάρα πολύ σημαντική η βοήθεια των κατοίκων του χωριού μας και των επαγγελματιών. Είναι πραγματικά άξια αναφοράς η βοήθεια που έχουμε ως Σύλλογος από τον κόσμο, γιατί πρέπει να πούμε πως για την Χωριστή ο Σύλλογος είναι κάτι πολύ σημαντικό.

  • Σε όλη την προσπάθεια λειτουργίας ενός τέτοιου συλλόγου δεν είστε μόνος. Πείτε μας λίγα λόγια για τους συνεργάτες σας στο Δ.Σ.

Σε ότι αφορά το Διοικητικό Συμβούλιο μας, είναι σημαντικό πως είμαστε μία ομάδα εννιά ατόμων, όπου καθημερινά δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Όλοι μας έχουμε μεγαλώσει μέσα στα τμήματα του, κάτι που σημαίνει πως έχουμε αρκετά βιώματα και έχουμε ακούσει πολλά πράγματα για τη σημαντική ιστορία του. Σε αυτήν την ιστορία και σε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι προσέφεραν στο σύλλογό μας, οφείλουμε να προσπαθούμε και με αγάπη και σεβασμό να είμαστε οι συνεχιστές μιας μεγάλης παράδοσης!

  • Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση.

Και εμείς σας ευχαριστούμε. Να ευχηθούμε σε εσάς και σε όλους τους αναγνώστες Καλή Ανάσταση με υγεία, φώτιση και περισσότερο χαμόγελο. Και να προσπαθούμε όλοι να στηρίζουμε τους συλλόγους και τον πολιτισμό. Ευχαριστούμε πολύ!