Νέος ΚΟΚ. Αυστηρότερα μέτρα και μεγαλύτερα πρόστιμα.

Με όριο τα 30 χλμ/ώρα στις πόλεις.
Αντίστροφα μετράμε μέχρι την παρουσίαση του αναθεωρημένου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μέσα από τον οποίο θα υπάρξουν αλλαγές σε όρια ταχύτητας αλλά και αυξήσεις προστίμων. 

Το όριο ταχύτητας μέσα σε κάποιες ζώνες πόλεων που θα υποδείξει η κάθε δημοτική αρχή, θα είναι 30 χλμ/ώρα (αθλητικά ή εμπορικά κέντρα, σημεία με μεγάλη συνάθροιση). Έξω από τα σχολεία, το όριο μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 20 χλμ/ώρα.

Κλήσεις με SMS.
Εισάγεται ένα νέο σύστημα κλήσεων μέσω SMS, καταργώντας τη δυνατότητα του σβησίματος των παραβάσεων, καθώς αυτές θα καταχωρούνται αυτόματα και άμεσα σε μια ψηφιακή πλατφόρμα. Οι αστυνομικοί θα διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό, με τον οποίο θα μπορούν να αναρτούν τις παραβάσεις στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Φυσικά κάθε οδηγός θα μπορεί να υποβάλει ένσταση, εφόσον νομίζει ότι αδικείται.

Οι ποινές μετράνε στον οδηγό και όχι στο όχημα.
Οι ποινές που θα επιβάλλονται, θα ισχύουν μόνο για τους οδηγούς και όχι για τα οχήματα, καταργώντας στην ουσία την αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας, για να μπορεί το όχημα να χρησιμοποιηθεί από άλλον οδηγό και να μη μένει μια οικογένεια χωρίς όχημα όταν το έχει ανάγκη.

Αυστηρότερες ποινές.
Ο νέος ΚΟΚ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει αναμόρφωση των ποινών για τις παραβάσεις οδικής ασφάλειας, που επίσης θα εξαρτώνται από την επικινδυνότητα της κάθε παράβασης. Ο νέος ΚΟΚ μεριμνά ιδιαίτερα για πεζούς και μεταφορά παιδιών. Οι παραβάσεις με μεγάλη επικινδυνότητα είναι:

  • H παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
  • Η υπερβολική ταχύτητα,
  • Η αντικανονική προσπέραση,
  • Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης από 1 έως 10 έτη για παραβάσεις όπως: Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών ή υπερβολικής κούρασης, οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, κίνηση σε πεζόδρομο ή πλατείες, οδήγηση τεχνικά ανασφαλούς οχήματος, οδήγηση με επικίνδυνους ελιγμούς, οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο με ταχύτητα που υπερβαίνει κατά 60 χλμ./ώρα το όριο ταχύτητας (δηλαδή τα 130 χλμ./ώρα) ή οδήγηση στην πόλη με ταχύτητα που υπερβαίνει κατά 40 χλμ./ώρα το όριο (δηλαδή τα 50 χλμ./ώρα), κίνηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης και παραβίαση ερυθρού σηματοδότη. Εάν από τις παραπάνω παραβάσεις προκληθεί θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ακόμα και ισόβια κάθειρξη.

Χρήση κινητού κατά την οδήγηση.
Με τον ΚΟΚ, τονίζεται η επικινδυνότητα της χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.   Έτσι στην περίπτωση που κάποιος εντοπιστεί να το χρησιμοποιεί, πραγματοποιείται επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης, για εξήντα (60) ημέρες και επιπλέον πρόστιμο των 100 ευρώ.Σε περίπτωση, που εντοπιστεί ξανά μέσα σε διάστημα έξι μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.