Φλορίν Πρέκα

Γεύσεις Δράμας…
‘’Το τσίπουρο όπως πρέπει να είναι…’’

Φλορίν Πρέκα.
Υπεύθυνος παραγωγής τσίπουρου και κρασιού σε οινοποιεία.

Του Γιώργου Μάρκου
Ασχολείται με τα αμπέλια από μικρός με αποτέλεσμα να έχει γίνει ειδικός τόσο στην παραγωγή κρασιού, όσο και του τσίπουρου. Εργάζεται ανά καιρούς σε διάφορα οινοποιία, πάντα δίπλα στα αμπέλια καθ’ όλη την διαδικασία καλλιέργειας σταφυλιών, μέχρι το τέλος στην παραγωγή κρασιού και τσίπουρου.  Μέσα από την εμπειρία του μας δίνει πληροφορίες για την παρασκευή του σωστού τσίπουρου.

Κύριε Πρέκα όλοι απολαμβάνουμε το τσίπουρο, χωρίς οι περισσότεροι να γνωρίζουμε πως παρασκευάζεται.
Είναι αλήθεια ότι δεν γνωρίζουν όλοι την μεγάλη διαδικασία που χρειάζεται το τελικό αποτέλεσμα. Θα σας τα πω με απλά και λίγα λόγια. Αφού επιλέξουμε και μαζέψουμε την ποικιλία που επιθυμούμε, προχωρούμε στην αφαίρεση του μούστου μέσα από το πάτημα, παραδοσιακά με τα πόδια η με σύγχρονα μηχανήματα. Στη συνέχεια τα υπολείμματα (στέμφυλα) που μένουν, μετά το πάτημα και την αφαίρεση του μούστου, θα μπουν στο ειδικό καζάνι για απόσταξη.  Ο μούστος που πήραμε από τα σταφύλια, χρησιμοποιείται για την παραγωγή κρασιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αντί για τα στέμφυλα χρησιμοποιείται αυτούσιος ο καρπός του αμπελιού με αποτέλεσμα την ιδιαίτερη γεύση διαφόρων ποικιλιών σταφυλιών.

Τι σταφύλια χρησιμοποιούνται συνήθως;
Υπάρχουν διάφορα κρασοστάφυλα, ιδανικά για τσίπουρο από ποικιλίες όπως μαλαγουζιά,  καμπερνέ σοβινιόν, μερλότ και διάφορα άλλα.

Πότε προχωράμε σε δεύτερη απόσταξη;
Τα πιστοποιημένα και νόμιμα οινοποιία που έχουν τις κατάλληλες άδεις, προχωράνε και σε δεύτερη απόσταξη. Έτσι το τσίπουρο που θα έχουμε, θα είναι και πιο υγιεινό και πολύ πιο γευστικό. Οπότε μετά την πρώτη απόσταξη, αφού καθαρίσουν το καζάνι από όλα τα υπολείμματα και ξαναρίχνουν το τσίπουρο που έχουνε από την πρώτη απόσταξη. Σε αυτό το στάδιο όσοι θέλουν μπορούν να προσθέσουν και γλυκάνισο. Σπάνια από κάποιους πραγματοποιείται και τρίτη απόσταξη.

Και είναι έτοιμο;
Όχι ακόμα. Το αφήνουμε μια με δύο μέρες να ηρεμήσει και κατεβάζουμε τους αλκοολικούς βαθμούς με τη προσθήκη νερού, μέχρι να φτάσουμε στα γράδα που θέλουμε. Οι περισσότεροι επιλέγουν τα 19 γράδα. Καλό είναι να μη χρησιμοποιείται νερό βρύσης, επειδή περιέχει χλώριο, αλλά εμφιαλωμένο νερό ή ιδανικά νερό πηγής. Μετά είναι έτοιμο.

Παλιώνει το τσίπουρο;
Το τσίπουρο είναι ένα προϊόν πολύ διαφορετικό από το κρασί.  Δεν παλιώνει και πρέπει να φυλάσσεται πάντα σε γυάλινη συσκευασία, σε δροσερό και σκοτεινό περιβάλλον.

Το τσίπουρο δεν παλιώνει και πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό μέρος και πάντα σε γυάλινη συσκευασία.

Ευχαριστούμε πολύ το ‘’Παραδοσιακό αποστακτήριο Καρακατσιανόπουλου’’ για την παραχώρηση του χώρου για την φωτογράφιση.