Αυχενικό Σύνδρομο. Συμπτώματα και θεραπεία.Του Dr. Aπόστολου Θεοφίλου 
Ορθοπεδικού Χειρουργού, 
Διδάκτωρ Ιατρικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.

 

Το αυχενικό σύνδρομο είναι μια συχνή πάθηση και αποτελεί εκδήλωση πολλών παθήσεων που έχουν σχέση με τους μυς, τους μεσοσπονδύλιου δίσκους, τους συνδέσμους, τα νεύρα και τα αγγεία .

Στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (αυχένα) η μεγάλη κινητικότητα σε συνδυασμό με αυξημένη συχνότητα τραυματισμών (βίαιες κάμψεις και εκτάσεις της κεφαλής) αποτελούν τους πιο σπουδαίους παράγοντες στην εκδήλωση του αυχενικού συνδρόμου, καθώς επίσης και η εκφυλιστική σπονδυλαρθρίτιδα.

Η κύρια συμπτωματολογία περιλαμβάνει αυχεναλγία, δυσκαμψία, αιμωδίες άνω άκρων, ζάλη και επώδυνο περιορισμό της κινητικότητας της Α.Μ.Σ.Σ.

Στις περιπτώσεις που πιέζονται οι ρίζες των νεύρων λόγω της αυχενικής δισκοπάθειας υπάρχουν αισθητικές διαταραχές, επηρεασμός των αντανακλαστικών και ελάττωση της μυϊκής ισχύος στα άνω άκρα.

Από τον ακτινολογικό έλεγχο διαπιστώνεται εξάλειψη της φυσιολογικής αυχενικής λόρδωσης και στενώσεις στα μεσοσπονδύλια διαστήματα της Α.Μ.Σ.Σ και κυρίως Α5-Α6, Α6-Α7.

Η θεραπεία είναι συνήθως συντηρητική με αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά και παυσίπονα φάρμακα, παρασπονδυλικές εκχύσεις στην Α.Μ.Σ.Σ, οζονοθεραπεία, φυσιοθεραπεία.

Σε μεγάλης έντασης συμπτώματα που συνοδεύονται από αντικειμενικά νευρολογικά ευρήματα η αντιμετώπιση είναι χειρουργική.