|

Το ήξερες; ”Μουσείο τραίνων Δράμας”

Άνοιξε και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2023 το νέο ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΡΑΙΝΩΝ ΔΡΑΜΑΣ,  από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο Μ.Ε.Α.Σ. “ΗΦΑΙΣΤΟΣ”, στην νέα του διεύθυνση της πρώην αποθήκης εμπορευμάτων του Σταθμού Δράμας.

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Δράμας θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και ωραιότερους του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, κτισμένος σε κεντροευρωπαϊκό στυλ, καταλαμβάνοντας έκταση 198 στρεμμάτων, όπου έλαβαν χώρα πολύ σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας.

Στο χώρο του μουσείου μπορεί ο επισκέπτης να αντιληφθεί την λειτουργία των ελληνικών σιδηροδρόμων, να επισκεφθεί και να παρατηρήσει διάφορα εκθέματα, χρηστικά αντικείμενα, εξαρτήματα και εργαλεία από το 1892 μέχρι σήμερα.

Επίσης στο Μηχανοστάσιο Δράμας, τροχαίο υλικό που χρησιμοποιείται ενίοτε σε γυρίσματα ταινιών, όπως την ιστορική ατμομηχανή Κγ 877 κατασκευής του 1929 και την Λβ 962 του 1943. Δύο σπάνια βαγόνια του ORIENT EXPRESS, τα μόνα κινητά Βιομηχανικά Μνημεία του Υπουργείου Πολιτισμού, μία Εστιάμαξα του 1926 σε εξαιρετική κατάσταση και μία Κλινάμαξα του 1949 έτοιμα για δρομολόγιο. Μοντέλα τρένων, αντικείμενα και εξαρτήματα που μας ταξιδεύουν στο 1896, την χρονιά των εγκαινίων του Σ. Σ. Δράμας.