To ήξερες; Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας

Οι πόρτες του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους άνοιξαν για πρώτη φορά το 1978, για ελληνικές ταινίες μόνο. Έχοντας αποκτήσει πείρα ετών, το 1995 το Φεστιβάλ διεθνοποιήθηκε και, σιγά αλλά σταθερά, κατάφερε να κερδίσει αναγνώριση και φήμη. Η Δράμα εξελίσσεται, προοδεύει, αναπτύσσεται και μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς της 7ης Τέχνης.

  • Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκίνησε το 1978 ως πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης της Δράμας. Η ανταπόκριση τόσο των κινηματογραφιστών όσο και του κοινού ήταν μεγάλη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Έπειτα από μερικά χρόνια, το Φεστιβάλ υιοθετήθηκε από τον Δήμο της Δράμας και στα μέσα της δεκαετίας του 80’ από την Πολιτεία.
  • Νικητές του 1ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στις 13 με 19 Νοεμβρίου το 1978, που απένειμε η Κριτική Επιτροπή ήταν οι εξής:

    “Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα” του Λευτέρη Ξανθόπουλου
    “Θεσσαλονίκη 6,5 Ριχτερ” της Γκαίης Αγγελής
    “Μια μικρή έμπνευση” της Μαρίας Παπαγεωργίου
    “Βάρβαρος Ελλήν” του Νίκου Ξυθάλη

  • Στον τίτλο του φεστιβάλ  από το 2020 και το ‘’42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ – 25th INTERNATIONAL SHORT FILM FESTIVAL IN DRAMA’’ σταμάτησε να υπάρχει διαχωρισμός του ελληνικού με το διεθνές και συνεχίστηκε ως ‘’43ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ – 43rd DRAMA INTERNATIONAL SHORT FILM FESTIVAL’’
  • Οι προβολές των ταινιών γίνονται στον κινηματογράφο ‘’Ολύμπια’’, στον Θερινό Κινηματογράφο ‘’Αλέξανδρος’’ στον κήπο του πολιτιστικού χώρου ΚΥΚΛΩΨ και στο καφέ-πολυχώρο Ελευθερία, ενώ η τελετή έναρξης και λήξης στο δημοτικό ωδείο Δράμας.
  • Ένταξη στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων.
    Από τον Αύγουστο του 1996, το Υπουργείο Πολιτισμού, αναγνωρίζοντας την σημασία και το κύρος του Φεστιβάλ της Δράμας, το ενέταξε στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων. Η ένταξη είχε ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή σ’ ένα πολιτιστικό δίκτυο Πανελλαδικής εμβέλειας, αλλά και τη θεσμοθέτηση απρόσκοπτης χρηματοδότησης εξ ίσου από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το Δήμος Δράμας.
  • Το Φεστιβάλ Δράμας γίνεται επισήμως «εισιτήριο» για τα Βραβεία Όσκαρ®.

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, δίνει τη δυνατότητα στα φιλμ που κερδίζουν το πρώτο βραβείο, να προκρίνονται αυτόματα στη λίστα επιλογής της κατηγορίας. Έτσι, οι δυο ταινίες μικρού μήκους που θα αποσπούν Χρυσό Διόνυσο, δηλαδή το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Εθνικό Διαγωνιστικό, αλλά και το Grand Prix καλύτερης ταινίας στο Διεθνές  Διαγωνιστικό του DISFF κάθε Σεπτέμβριο, θα εξασφαλίζουν αυτόματα το πολυπόθητο “εισιτήριο” για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ®, που μπορεί να τους οδηγήσει στην τελική πεντάδα για το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας.

  • Το Φεστιβάλ Ταξιδεύει

Εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, οι βραβευμένες και διακριθείς ταινίες του ετήσιου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, εντάσσονται σ’ ένα ‘’μακρύ ταξίδι’’ επαφής με το κινηματογραφόφιλο κοινό. Η Γερμανία, η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Σερβία, η Ιταλία, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, καθώς και 60 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, έχουν αποτελέσει σταθμούς, λιμάνια και προορισμούς του ταξιδιού του Φεστιβάλ Δράμας.

  1. Ο Αντώνης Παπαδόπουλος ήταν ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος για το φεστιβάλ της Δράμας. Από το 1985 συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία υποστήριξης του Φεστιβάλ Δράμας ως κύριου φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα, το οποίο κατάφερε να καθιερώσει ως σημαντικό κινηματογραφικό θεσμό και μάλιστα με διεθνή αναγνώριση. Ανέλαβε την καλλιτεχνική του διεύθυνση το 1999 και παρέμεινε στο τιμόνι του με μεγάλη επιτυχία, μέχρι το τέλος της ζωής του το 2020.