Μιχάλης Τάσσου – Αντιδήμαρχος πολιτισμού και προγραμματισμού Δράμας – Υποψήφιος βουλευτής Δράμας Ν.Δ.

Του Γεώργιου Μάρκου
Φωτογραφία: Μάκης Σεραφειμίδης

Τον Μιχάλη Τάσσου τον συνάντησα στην Χωριστή, έξω από το σπίτι που μεγάλωσε, δίπλα στους δικούς του ανθρώπους. Μου έκανε εντύπωση ότι οι γείτονές του μιλούσαν με μια οικειότητα σαν να μην έφυγε ποτέ από εκείνη την γειτονιά, με τον ίδιο τρόπο τους μιλούσε και αυτός.  Κάπως έτσι τον ρώτησα γι΄αυτόν, για την ζωή του , την πολιτική και την κάθοδό του στις εθνικές εκλογές.

Κύριε Τάσσου σας καλωσορίζουμε στο Fdrama.

Κατ΄αρχήν προτού μας συστηθείτε θέλω να εξηγήσετε στους αναγνώστες μας το που είμαστε και το γιατί επιλέξατε να έρθουμε εδώ ;

Σας καλωσορίζω στην Χωριστή και συγκεκριμένα στην αυλή του σπιτιού που μεγάλωσα. Γνωρίζετε ότι είμαι γέννημα θρέμμα Δραμινός, μεγάλωσα στη Χωριστή και συγκεκριμένα στην αυλή που καθόμαστε σήμερα και ακόμα και σήμερα είναι το μέρος που με ηρεμεί και  με χαλαρώνει. Νιώθω την γαλήνη που έχει κάποιος όταν είναι στον τόπο του. Οπότε μπορείτε να με ρωτήσετε ότι θέλετε. Πριν από αυτό όμως να σας συστηθώ όπως μου ζητήσατε. Είμαι ο Μιχάλης Τάσσου, είμαι 40 ετών, γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Δράμα από δραμινούς γονείς, είμαι δικηγόρος στο επάγγελμα, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και προγραμματισμού του Δήμου Δράμας και υποψήφιος βουλευτής Δράμας με την Νέα Δημοκρατία.

Πως σας έχει επηρεάσει το γεγονός ότι μεγαλώσατε σε ένα χωριό της επαρχίας;
Δεν υπάρχουν πιο γλυκές αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια. Κατ΄αρχήν κάθε φορά που έρχομαι στην αυλή του σπιτιού μου αισθάνομαι σαν να μην έχω φύγει, σαν να έλειπα στο σχολείο και να γύρισα. Η ζωή λοιπόν εδώ με έκανε εξωστρεφή, κοινωνικό, δραστήριο και νομίζω ότι μου χάρισε την ιδιότητα να νοιάζομαι για τους ανθρώπους γύρω μου.

Μεγαλώνουν με τον ίδιο τρόπο σήμερα τα παιδιά ;

Οι εποχές εξελίσσονται, έτσι προφανώς άλλαξε και ο τρόπος που μεγαλώνουν τα σημερινά παιδιά. Αν με ρωτάτε προτιμώ τον δικό μας τον παλιό καλό τρόπο, που οι μανάδες μας  φώναζαν για να γυρίσουμε στο σπίτι.

Πολιτικοποιημένος από μικρός;

Ναι! Έντονο ενδιαφέρον από μικρός. Θυμάμαι τον εαυτό μου να διαβάζει πολιτική, να παρακολουθεί και να μιλάει πολιτικά από αρκετά μικρός. Αυτό έγινε πιο φανερό στο πανεπιστήμιο. Έγινα από την πρώτη μέρα στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής και αργότερα πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ στην Δράμα. Σήμερα που μιλάμε είμαι δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας στα θέματα προγραμματισμού και πολιτισμού.

Τώρα είστε υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. Νοιώθετε έτοιμος για το επόμενο βήμα;

Η πολιτική είναι μια δυναμική κατάσταση η οποία εξελίσσεται καθημερινά. Η επαγγελματική μου πορεία τα τελευταία 17 χρόνια, η πολιτική μου διαδρομή, οι εμπειρίες διοίκησης που αποκόμισα από την παρουσία μου στο Δήμο αλλά περισσότερο η διάθεσή μου να εργαστώ  για τις Δραμινές και τους Δραμινούς , μου δίνουν την αυτοπεποίθηση να κάνω το βήμα αυτό προς τις εθνικές εκλογές με σιγουριά.

Περάσατε από τη θέση του αντιδημάρχου του Δήμου Δράμας. Θα κρίνατε επιτυχημένο το έργο σας εκεί;

Αυτό θα το απαντήσουν οι δημότες της Δράμας. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι πάλεψα να υλοποιήσω το όραμά μου για τη Δράμα. Εισήγαγα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο Δήμο μας, προσπάθησα για θέσεις εργασίας, φέραμε χρηματοδοτικά εργαλεία, υλοποίησα την Ονειρούπολη 2022-2023 , φέρνουμε τώρα τα κοινόχρηστα ποδήλατα και το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Ποδηλάτων και κυρίως βρέθηκα δίπλα σε κάθε μικρό, καθημερινό πρόβλημα των δημοτών του Δήμου

Έχετε εκτός των άλλων απέναντί σας, στο ίδιο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., τον βουλευτή Δράμας κ. Μπλούχο και τον πρώην βουλευτή Δράμας κ. Κυριαζίδη. Σε τι διαφέρετε από τους συνυποψήφιους σας; Γιατί να επιλέξει εσάς σαν βουλευτή ένας ψηφοφόρος της Ν.Δ;

Και όχι μόνο. Συμμετέχουν και δύο εξαιρετικές υποψήφιες η Νικολέτα Εμμανουηλίδου και η Βιβή Παπαδοπούλου. Ποτέ δεν  μου άρεσε η λέξη “απέναντι” στην πολιτική. Με τους συνυποψηφίους μου αρχικά είμαστε σε ένα κοινό αγώνα. Από εκεί και πέρα φυσικά και ο καθένας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και άλλη ατζέντα. Εγώ θέτω στον κόσμο το όραμά μου, την όρεξη μου για δουλειά, το έργο μου στο Δήμο Δράμας, τις θέσεις μου για τα προβλήματα του νομού μας και τους λέω ότι είμαι δίπλα τους για να δώσουμε μαζί λύση στα προβλήματα, που τόσο χρόνια δεν καταφέραμε να βρούμε λύση.

Διαβάζω ότι το σύνθημά σας είναι “ΑΝΑΝΕΩΣΗ”.

Θα σας πω το εξής. Η χώρα μας βογκάει από παθογένειες ενώ και η περιοχή μας έχει μείνει πίσω σε πολλά. Χάθηκαν δουλειές, υποβαθμίστηκαν υποδομές και το μετρήσιμο αρνητικό αποτέλεσμα ήταν η μείωση του πληθυσμού μας κατά 12,5% την τελευταία δεκαετία. Συνηθίζω λοιπόν να λέω ότι τα προβλήματα αυτά προέκυψαν από συγκεκριμένες πολιτικές και τις πολιτικές τις εμπνέονται και τις εφαρμόζουν πρόσωπα. Αν κάτι πάει λάθος λοιπόν κάποιος φταίει. Σας το λέω ξεκάθαρα πιστεύω ότι είναι οι πολιτικές και πολιτικοί που μας έφεραν μέχρι εδώ. Αυτό με κάνει να θεωρώ πως ήρθε η ώρα για ανανέωση. Ανανέωση όμως με ουσία, όχι στα λόγια.

Μπορούν να δώσουν οι νέοι λύση στα προβλήματά μας ή αυτό που λένε οι παλαιότεροι πολιτικοί ότι οι νέοι είναι άπειροι και δεν μπορούν να βοηθήσουν έχει μια δόση αλήθειας;

Ο κόσμος τρέχει πλέον με μεγάλη ταχύτητα και αυτό που έχει ανάγκη η πολιτική είναι ανθρώπους που να μπορούν να προσαρμοστούν με μεγαλύτερη ευκολία. Στην Ευρώπη σήμερα όλο και μικρότερης ηλικίας πολιτικοί αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, ενώ και στην Ελλάδα συμβαίνει το ίδιο. Αναλογιστείτε το παράδειγμα του Πιερακάκη που έφερε μια επανάσταση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και είναι 40 ετών, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των βουλευτών του κοινοβουλίου είναι 55 ετών. Ακούω μια άδικη κριτική απέναντι στους νέους πολιτικούς από κάποιους παλιούς ότι δήθεν δεν έχουν εμπειρία, δεν έχουν γνωριμίες και δεν ξέρουν τι γίνεται στα υπουργεία. Αυτούς τους παλιούς πολιτικούς  δεν τους πιστεύει κανείς. Είναι υπόλογοι για τα δεινά που μας άφησαν και αντί να μας ζητάνε συγγνώμη μας κουνάν το δάχτυλο και μας υποδεικνύουν τι να κάνουμε.

Τι κέρδισε η χώρα μας από την τελευταία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε εθνικό επίπεδο;

Κέρδισε σταθερότητα στην οικονομία, σιγουριά στην εθνική ασφάλεια, στιβαρότητα στην εξωτερική πολιτική, ψηφιακή διακυβέρνηση και μια καλύτερη προοπτική.

Η Δράμα κέρδισε;

Η Δράμα θα μπορούσε να διεκδικήσει και να πετύχει πολλά περισσότερα την τετραετία που μας πέρασε σε εθνικό επίπεδο. Έτυχε της προσοχής από την Νέα Δημοκρατία αλλά της έλειπε ένα σχέδιο τοπικά. Παίρναμε ότι μας έδιναν και πανηγυρίζαμε γι΄αυτό με μια φωτογραφία χωρίς να αναλογιστούμε τι άλλο θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε. Η φωνής της άξιζε να ήταν δυνατότερη , αλλά όχι με άναρθρες κραυγές και φασαρίες για τα μάτια του κόσμου αλλά με διεκδικήσεις εφικτές για τον Νομό μας.

Ποιες τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν τον Μιχάλη Τάσσου σαν άνθρωπο και σαν πολιτικό;

Αξιόπιστος , μαχητικός και αποτελεσματικός.

Σας ευχόμαστε καλή Ανάσταση και καλή δύναμη στον προεκλογικό σας αγώνα.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την κουβέντα μας. Ήταν χαρά μου να απευθυνθώ στους αναγνώστες σας. Περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο όμως πρέπει να γεμίσουμε με αισιοδοξία για το μέλλον μας . Ζούμε σε ένα υπέροχο τόπο με υπέροχους ανθρώπους, ας ψάξουμε τους τρόπους να αξιοποιήσουμε όλα αυτά που μας καθιστούν ξεχωριστούς. Καλή Ανάσταση με υγεία και προκοπή.