Κυριάκος Χαρακίδης – Επικεφαλής παράταξης ‘’Πόλη και Ζωή’’ – Υποψήφιος δήμαρχος Δράμας

Του Γιώργου Μάρκου
Φωτογραφία: Μάκης Σεραφειμίδης

Έχει αποδείξει τι μπορεί να κάνει μέσα από πολλές θέσεις εδώ και πολλά χρόνια. Έχει να παρουσιάσει έργο που έχει πραγματοποιήσει, αφού πέρασε και από την θέση του δημάρχου Δράμας το 2011 μέχρι το 2014.Δεν σταματάει να προσπαθεί να βελτιώσει τη Δράμα και με γνώμονα την εμπειρία και την όρεξη που έχει, θέτει τον εαυτό του στις επόμενες εκλογές ως υποψήφιο δήμαρχο με την ‘’Πόλη και Ζωή’’. Ο Κυριάκος Χαρακίδης ξεδιπλώνει τις σκέψεις του στο Fdrama.  

Κύριε Χαρακίδη είστε ένας υποψήφιος δήμαρχος γεμάτος από εμπειρίες, καθώς έχετε περάσει από πολλές θέσεις διοίκησης σαν πρόεδρος επιμελητηρίου, δήμαρχος, βουλευτής και άλλες. Νιώθετε περισσότερο έτοιμος τώρα, για να διοικήσετε και πάλι το δήμο Δράμας;

Σαφέστατα και νιώθω έτοιμος. Άλλωστε έχω αποδείξει ότι πάντα είμαι έτοιμος  να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για το τόπο μου. Βέβαια το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι νιώθω πως ο τόπος μας σήμερα χρειάζεται, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, μία δημοτική αρχή, που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί. Να δώσει νέα πνοή στον τόπο μας με σχέδιο, με δράσεις και εντάξεις σε ευρωπαϊκά προγράμματα, που θα μπορέσουν να δώσουν ανάσα και τόνωση στην οικονομική δυσπραγία των ημερών μας, αλλά και κοινωνική ανάταση στους συνδημότες μου.

Σε τι κατάσταση βλέπετε το δήμο μας σήμερα; Πως θα κρίνατε το έργο του κύριου Μαμσάκου; Υπάρχουν έργα ή κινήσεις βελτίωσης του δήμου μας;

Δυστυχώς αυτά τα εννέα περίπου χρόνια, που ο Δήμος μας διοικείται από την δημοτική αρχή του κυρίου Μαμσάκου και των συνεργατών του, έχουμε χάσει σημαντικές ευκαιρίες και πολλά προγράμματα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει ο δήμος στο έπακρο. Είδαμε πως η συμμετοχή του Δήμου Δράμας σε αυτά τα προγράμματα ήταν ελάχιστη. Πρέπει οπωσδήποτε να τονώσουμε την αγορά της Δράμας, να υποστηρίξουμε τους νέους μας και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, για να ελαφρύνουμε το βάρος που έχουν επωμιστεί οι συμπολίτες μας όλα αυτά τα χρόνια με την πανδημία και τώρα με την ενεργειακή κρίση. Ο κύριος Μαμσάκος και η σημερινή δημοτική αρχή δυστυχώς δεν το κατόρθωσε. Έχασε πολύτιμο χρόνο τον οποίο εμείς αμέσως μετά τις εκλογές του 2023, θα πρέπει να κερδίσουμε επειγόντως. Ο Δήμος μας χρειάζεται να αναπτύξει πρωτοβουλίες, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους νέους μας να μη φεύγουν στο εξωτερικό. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μείνουν στον τόπο τους και να επιστρέψουνε ακόμα και αυτά που έφυγαν. Δίνοντάς τους νέα πνοή και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Μη ξεχνάμε ότι ο Δήμος Δράμας είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες του νομού μας και οι ανάγκες στελέχωσής του πολύ μεγάλες. Τα στελέχη της παράταξης μας έχουν όρεξη και τα εφόδια, για να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο που θα αναλάβουν. Προτεραιότητα για μας έχει ο τόπος μας, προτεραιότητα έχουν οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτύξουμε, προτεραιότητα έχουν οι ευκαιρίες τις οποίες, όλες ανεξαιρέτως, πρέπει να τις αξιοποιήσουμε και να μην αφήσουμε να χαθεί ούτε μία. Δεν υπάρχει πλέον το περιθώριο να χάνουμε τις ευκαιρίες και να αφήνουμε να περνούν ανεκμετάλλευτες. Ο Δήμος πρέπει να λειτουργήσει με τρόπο που θα εξυπηρετεί, θα βοηθά και θα υποστηρίζει τους Δημότες του, να είναι ανθρωποκεντρικός. Νέοι άνθρωποι έχουν μπει στο ψηφοδέλτιο μας που έχουν τις γνώσεις και την διάθεση να προσφέρουν στον τόπο μας και στους συμπολίτες μας. Όλα αυτά και σε συνδυασμό με την εμπειρία που έχουν τα παλιά στελέχη και με την επιμονή που θα δείξουμε στο να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου μας, είμαστε βέβαιοι ότι θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και θα προχωρήσουμε τον Δήμο μας πολλά βήματα μπροστά, κάτι που το έχουμε αποδείξει την περίοδο 2011-2014, όταν και διοικήσαμε τον Δήμο.

Ποιο θα είναι το πρώτο σας μέλημα εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος και πάλι. Τι είναι αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα η Δράμα;

Η Δράμα τα τελευταία χρόνια έχει μείνει πίσω τόσο σε θέματα υποδομών και δημιουργίας επενδυτικού περιβάλλοντος, όσο και σε θέματα καθημερινότητας, ποιότητας ζωής, αλλά και στελέχωσης του δήμου, όπως προανέφερα. Η καθημερινότητα των πολιτών θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα ενός Δημάρχου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στην δική μας δημοτική περίοδο, την αντιδημαρχία καθαριότητας και πρασίνου την είχα αναλάβει εγώ προσωπικά. Από το Μικροχώρι μέχρι τον Ξηροπόταμο και από το Σιδηρόνερο  μέχρι τα Κουδούνια, θα πρέπει να δίνουμε καθημερινά τον αγώνα για ένα Δήμο καθαρό, περιποιημένο και ισόρροπα αναπτυγμένο.

Εμείς ως νέα δημοτική αρχή, υποσχόμαστε ότι δεν θα υπάρχει μάχη που δεν θα την δώσουμε σε όλα τα θέματα αρμοδιότητας ενός Δήμου, ώστε να δημιουργήσουμε ένα δήμο σύγχρονο, ελκυστικό για τους απανταχού Δραμινούς, αλλά και τους επισκέπτες και γενικά έναν πολλά υποσχόμενο Δήμο.

Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να γίνουν μεγάλα έργα λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία ζούμε. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Ευκαιρίες και δυνατότητες υπάρχουν πάντα για να αξιοποιηθούν, ακόμα και στην κρίση και όχι μόνο όταν υπάρχει οικονομική ευμάρεια. Ευκαιρίες είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε από εθνικά προγράμματα, είτε από την καλύτερη αξιοποίηση των ιδίων πόρων. Αρκεί ανά πάσα στιγμή να υπάρχει κατάλληλος προγραμματισμός, οργάνωση και στελέχωση έτσι ώστε ο καθένας να ξέρει πραγματικά τι μπορεί να προσφέρει και με ποιον τρόπο μπορεί να το προσφέρει, για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Άλλωστε τι πιο τρανό παράδειγμα από τα τρεισήμισι χρόνια που είχαμε την διοίκηση του Δήμου και μάλιστα στην περίοδο της χρεωκοπίας της χώρας μας. Είχαμε καταφέρει να εντάξουμε έργα εκατομμυρίων ευρώ από χρήματα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, πολλά από τα οποία δυστυχώς στη συνέχεια, όταν δεν ήμασταν δημοτική αρχή απεντάχθηκαν, χωρίς να υλοποιηθούν, με ολέθρια αποτελέσματα για την αναβάθμιση της πόλης και των κοινοτήτων μας. Εμείς και αυτή τη φορά θα προχωρήσουμε, μετά τη νίκη μας στις επερχόμενες εκλογές, με σχέδιο, επιμονή και αποφασιστικότητα και με το ίδιο μεράκι, γιατί απλά γνωρίζουμε και τι χρειάζεται ο Δήμος και κυρίως πώς θα τα υλοποιήσουμε.

Και αυτό το έχει αντιληφθεί πολύ καλά η συντριπτική πλειοψηφία των Δημοτών μας και το εκφράζει καθημερινά, λέγοντας «φτάνει πια στη στασιμότητα, φτάνει πια στα πειράματα»!!! Σήμερα βέβαια υπάρχουν πολλές ανάλογες ευκαιρίες. Αρκεί να κοιτάξουμε τι γίνεται γύρω μας, όπου  Δήμοι πολύ μικρότεροι από το Δήμο Δράμας αξιοποιούν δυνατότητες που δυστυχώς στα εννιά χρόνια της δημοτικής αρχής του κυρίου Μαμσάκου, όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκαν, αλλά έπεσαν στο κενό και χάθηκαν σε πολλές περιπτώσεις οριστικά.  Αυτό πρέπει να αλλάξει, πρέπει να εκμεταλλευτούμε το καθετί είτε από ευρωπαϊκά είτε από εθνικά προγράμματα για να φτιάξουμε τον τόπο μας ξανά από την αρχή. Υπάρχουν τόσα πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα που δεν υπήρχαν σε καμία άλλη δημοτική περίοδο των τελευταίων 15 χρόνων, όπως το Φιλόδημος, το Ταμείο ανάκαμψης, το πρόγραμμα Τρίτσης, το πρόγραμμα Ηλέκτρα, ΕΣΠΑ και τόσα άλλα.

Βλέπουμε κατά διαστήματα να ανακοινώνετε νέους υποψηφίους. Θα ανακοινώσετε συγκεντρωτικά και επίσημα τους πρώτους υποψηφίους σύντομα όπως κάνουν άλλες παρατάξεις ή θα περιμένετε να ολοκληρωθεί το ψηφοδέλτιο σας;

Ξεκινήσαμε την προεκλογική μας εκστρατεία χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς επικοινωνιακές κορώνες. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν είμαστε έτοιμοι να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά που επικρατούν όλα αυτά τα χρόνια στον τόπο μας, να ταρακουνήσουμε και αυτούς που είναι επαναπαυμένοι και αρκούνται στο τίποτα γιατί έχουν πειστεί ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει και ότι για όλα φταίνε οι εκάστοτε κυβερνήσεις και άρα ξαναψηφίζουμε και επιβραβεύουμε την στασιμότητα και την ανικανότητα. Αυτό θα αλλάξει, θα ταρακουνήσουμε τα λιμνάζοντα νερά και θα σταματήσουν όλοι να μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες και να μας υπόσχονται πράγματα που ποτέ δεν γίνονται. Θα αφυπνίσουμε όλο τον δημιουργικό κόσμο της Δράμας, όλους τους καταξιωμένους Δραμινούς, όπου κι αν βρίσκονται, δίνοντας τους την ευκαιρία να χτίσουμε όλοι μαζί μια νέα Δράμα. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι τα χωριά μας, οι κοινότητες μας να μην έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αλλά χωριά, αλλά και από την πόλη. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις απαιτούμενες υποδομές ώστε ο κόσμος να γυρίσει στα χωριά μας και σήμερα λόγω της ενεργειακής κρίσης και της  ψηφιακής επανάστασης είναι η ευκαιρία μας. Αυτός είναι και ο λόγος που τις παρουσιάσεις των υποψηφίων συμβούλων τις ξεκίνησα από τις κοινότητές μας, από τα χωριά μας που όλα αυτά τα χρόνια είναι σε απαξίωση και γυρίζουν την πλάτη σε όλους αυτούς που προσπαθούν να τους πείσουν ότι μπορούν να τα κάνουν όλα. Με τη συστράτευσή τους μαζί μας, δείχνουν την εμπιστοσύνη τους σε μας και την προσδοκία τους ότι θα πάμε καλύτερα   ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!!!

Έχει πολιτική ταυτότητα η παράταξη Πόλη και ζωή; Θα ζητήσει χρίσμα κάποιου κόμματος;

Η ‘’Πόλη + ζωή’’ ήταν είναι και θα είναι ανεξάρτητη παράταξη. Πάντοτε είχαμε στο δυναμικό μας αξιόλογους ανθρώπους και ποτέ δε μας ενδιέφερε η κομματική τους ταυτότητα. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το ψηφοδέλτιο μας να απαρτίζεται από ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και προσφορά στο Δραμινό λαό. Φυσικά και δεν μηδενίζουμε την προσφορά των κομμάτων. Τα κόμματα είναι οι πολιτικοί θεσμοί που μας αντιπροσωπεύουν στο εθνικό κοινοβούλιο, όπου χαράζεται η εθνική στρατηγική και όχι η στρατηγική για κάθε Δήμο. Εμείς όμως αγωνιζόμαστε για τον Δήμο μας και αυτή είναι η μοναδική προτεραιότητά μας. Όποιο κόμμα θέλει να μας στηρίξει σεβόμενο τις αρχές, τις αξίες και τις πολιτικές μας είναι ευπρόσδεκτο να μας στηρίξει, αλλά όχι να μας «καπελώσει».

Αλλαγές και πάλι στις εκλογές. Πως θα χαρακτηρίζατε το νέο εκλογικό σύστημα;

Κάθε κυβέρνηση και ένα νέο νομοσχέδιο για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάθε εκλογική αναμέτρηση με διαφορετικό εκλογικό σύστημα. Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι οι συνεχείς αλλαγές στον εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν βοηθούν κανένα και θα πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν θέλουμε να μιλάμε για μια σύγχρονη και ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση με νέες πολιτικές, που δεν θα διχάζουν αλλά θα ενώνουν τις τοπικές κοινωνίες. Εμείς σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι και συνεχίζουμε να δουλεύουμε για το καλό του τόπου μας με όποιο εκλογικό σύστημα, αλλά και όποτε διεξαχθούν.

Είναι από τις λίγες φορές που βλέπουμε τέσσερις παρατάξεις, να μάχονται για την δεύτερη Κυριακή. Είστε αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρετε και αυτήν την φορά;

Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των συμπολιτών μας. Όλοι ξέρουμε σε τι κατάσταση έχει φτάσει ο Δήμος μας. Η κάθε παράταξη θα αναδείξει το πρόγραμμά της, όπως κι εμείς το δικό μας. Βέβαια εμείς έχουμε ένα ακόμη πλεονέκτημα. Έχουμε να δείξουμε και συγκεκριμένο θετικό έργο στα 3,5 χρόνια που ήμασταν Δημοτική Αρχή. Το έργο μας αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα μιας τυχαίας επιλογής, αλλά αποτέλεσμα σωστού προγραμματισμού και συστηματικής συλλογικής προσπάθειας και οργάνωσης. Με γνώμονα πάντα τις ανάγκες του τόπου μας και των δημοτών μας, πιστεύουμε πως και το νέο πρόγραμμα της παράταξής μας, που είναι σχεδιασμένο με την κάθε του λεπτομέρεια, καινοτόμο, δημιουργικό και με φρέσκες ιδέες, θα το εκτιμήσει και πάλι ο Δραμινός Λαός.

Ποιος είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο πρέπει οι πολίτες να ψηφίσουν Κυριάκο Χαρακίδη;

Για το πρόγραμμά μας. Εμείς δεν ζητάμε την ψήφο των συμπολιτών μας στα τυφλά, ούτε θέλουμε λευκή επιταγή. Έχουμε στόχους, έχουμε πρόγραμμα με συγκεκριμένες προτεραιότητες. Θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα και τη στρατηγική μας, θα τα αναλύσουμε όλα διεξοδικά, ώστε να μπορέσουμε όλοι να δούμε πώς μπορούμε να πάμε το Δήμο μας πολλά, μα πολλά βήματα μπροστά. Γιατί  τα στελέχη μας, οι άνθρωποι μας νέοι ή μεγαλύτεροι σε ηλικία με πολύτιμη εμπειρία και κυρίως διάθεση και όρεξη για δουλειά και προσφορά, θα βρίσκονται πάντα δίπλα στον πολίτη και στα προβλήματά του.

Να σας ευχηθούμε χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία.

Κλείνοντας να σας ευχαριστήσω για την όμορφη κουβέντα μας και να ευχηθώ σε όλες τις Δραμινές και τους Δραμινούς, προσωπικά και οικογενειακά, να έχουν όλοι υγεία, να χαρούμε τις γιορτές με τους ανθρώπους που αγαπάμε, να απολαύσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων και να το ζήσουμε μέσα στις καρδιές μας. Να μας ξημερώσει ένας καινούργιος χρόνος με Ειρήνη και επιτυχίες για τον κάθε έναν μας προσωπικά, αλλά κυρίως για τον Δήμο μας και την Ελλάδα μας!!!!! Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Facebook
Twitter
LinkedIn