Γιώργος Ελευθεριάδης Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας  ‘’Η Άρτεμις’’

Του Μάρκου Γεώργιου
Φωτογραφία: Μάκης Σεραφειμίδης

 • Κύριε Ελευθεριάδη σας καλωσορίζουμε στο Fdrama.  Σας πετυχαίνουμε στο ξεκίνημα της κυνηγετικής περιόδου. Πείτε μας πιο συγκεκριμένα ποια  είναι η περίοδος του κυνηγιού για φέτος;

Κύριε Μάρκου εμείς ευχαριστούμε, που προβάλετε για ακόμα μια φορά το σύλλογό μας και όσα πρεσβεύει.  Το κυνήγι για φέτος έχει ξεκινήσει από τις 20 Αυγούστου. Ειδικά για φέτος το κυνήγι του αγριόχοιρου, εξαιτίας του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων, ξεκίνησε αντί για 15 Σεπτέμβρη που ήταν πάντα, στις 20 Αυγούστου μαζί με τα πουλιά. Επιτρέπεται όμως μόνο τις Τετάρτες, Σάββατα και Κυριακές, μόνο στις ζώνες διάβασης και χωρίς σκύλο δίωξης. Από 15 Σεπτέμβρη το κυνήγι συνεχίζεται κανονικά όπως όλο τον υπόλοιπο χρόνο και προστίθεται το κυνήγι του λαγού και της πέρδικας. Επίσης το κυνήγι της πάπιας και κάποιων υδροβίων πτηνών, πήρε παράταση μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου.

 • Με τι ρυθμό κινούνται οι ανανεώσεις των αδειών;

Οι ρυθμός των ανανεώσεων και των νέων αδειών πηγαίνει πολύ καλά, παρατηρώντας μάλιστα μια μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Είμαι σίγουρος ότι και φέτος θα υπάρχει σημαντική συμμετοχή.

 • Είστε πρόεδρος ενός ενεργού συλλόγου, που συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες εντός και εκτός κυνηγιού.
  Ο κυνηγετικός σύλλογος ‘’η Άρτεμις’’ είναι ένας από τους παλαιότερους συλλόγους στην Ελλάδα με πάρα πολλά ενεργά μέλη και πάρα πολλές δράσεις. Πέρυσι γιόρτασε τα 100 χρόνια λειτουργίας του, με πάνω από 30 δράσεις, όχι μόνο φιλοθηραματικές, αλλά και κοινωνικές, ενημερωτικές, εκπαιδευτικές και άλλες. Συμμετέχουμε με συλλογή φαρμάκων για το κοινωνικό φαρμακείο, συλλογή τροφίμων στο κοινωνικό παντοπωλείο, βοήθεια στην συσσίτιο της Μητρόπολης και πολλά ακόμα που δεν φωνάζουμε. Επίσης συμμετέχουμε σε αγώνες σκοποβολής και εκπαιδευτικές ημερίδες πάνω στα όπλα και την ασφάλεια. 

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι κυνηγετικοί σύλλογοι, είναι η πυρασφάλεια, από την οποία πετάνε εκτός όλους τους συλλόγους. Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά για να βοηθήσουμε μας ζητούν να αλλάξουμε το καταστατικό, το οποίο είναι κοινό για πολλούς κυνηγετικούς συλλόγους και για να αλλάξει θέλει τεράστια διαδικασία τουλάχιστον 3 χρόνων. Έτσι δυστυχώς χωρίς να γνωρίζω τον λόγο, μηδενίζουν την αξία του εθελοντισμού, την οποία υπηρετούμε εδώ και πολλά χρόνια και μας απαγορεύουν να συμμετέχουμε στην πυρασφάλεια. Όλα τα χρόνια συμμετέχουμε με άριστη σχέση με την πυροσβεστική και την πολιτική προστασία, με ειδικά οχήματα, αντλίες και δεξαμενές νερού, ερπύστριες, αλυσοπρίονα, πιεστικά και διάφορα άλλα εργαλεία. Φωνάζαμε τόσα χρόνια πως ‘’Όταν αρχίζει το κυνήγι, τελειώνουν οι φωτιές’’ και πλέον δεν μπορούμε να βοηθήσουμε καθώς εκτός των άλλων, μας ζητούν να παρακολουθήσουμε, 250 ώρες εκπαίδευσης στην Αττική με δικά μας έξοδα. Όπως καταλαβαίνετε κάποιος σκοτώνει τον εθελοντισμό.

 • Είναι ο κυνηγός αυτός που φέρνει την ισορροπία στην φύση;
  Ο κυνηγός ήταν από τα αρχαία χρόνια, αυτός που έφερνε την ισορροπία στην φύση.Υπάρχουν προβλήματα όπως η Αφρικανική πανώλη των χοίρων, η λύσσα των αλεπούδων και η γρίπη των πτηνών και άλλα.  Ο υπερπληθυσμός των λύκων είναι επίσης ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι κυνηγοί στον νομό μας άλλα και γενικά σε όλη την βόρεια Ελλάδα. Η πολιτεία δεν λαμβάνει μέτρα για τη διαχείριση του πληθυσμού τους με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να πέφτουν θύμα των επιθέσεων τους, οι κυνηγετικοί μας σύντροφοι, τα σκυλιά μας. Οπότε όσο κι αν το αρνούνται κάποιοι, ο κυνηγός είναι σημαντικός για την ισορροπία της φύσης.
 • Οικολογία και κυνήγι πάνε μαζί; Έχουμε δει ανά καιρούς, πολλές διαφωνίες μεταξύ οικολόγων και κυνηγών.

Κυνήγι και οικολογία φυσικά και πάνε μαζί. Όλοι οι κυνηγοί αγαπούν το βουνό και τη φύση και η μόνη ρήξη είναι στη θανάτωση των ζώων που κυνηγάμε. Το κυνήγι είναι η ζωή μας και η φύση ένας από τους λόγους που ζούμε και αναπνέουμε. Προσέχουμε και αγαπάμε το περιβάλλον, αφού μέσα σε αυτό ζούμε.  Οπότε οικολογία και κυνήγι πάνε μαζί.

 • Από ότι γνωρίζω υπάρχει στο σύλλογο σας και Θηροφυλακή.

Υπάρχει η ομοσπονδιακή θηροφυλακή με 4 θηροφύλακες και 4 οχήματα στη Δράμα. Εμείς σαν σύλλογος, είμαστε ο μοναδικός σύλλογος στην περιφέρεια που διαθέτουμε και ιδιωτικό θηροφύλακα. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι η λαθροθηρία έχει μειωθεί στο ελάχιστο και όλοι οι κυνηγοί έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ. Πλέον η θηροφυλακή έχει και συμβουλευτικό χαρακτήρα και είμαστε περήφανοι για την ποιότητα των κυνηγών μας.

 • Συνεχίζουν οι νέες γενιές την ενασχόληση με το κυνήγι, η μειώνεται ο αριθμός τους;

Δυστυχώς όχι. Ο αριθμός μειώνεται αφού τα περισσότερα παιδιά φεύγουν από την επαρχία με αποτέλεσμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να είναι δυσκολότερο να κυνηγήσεις. Το κόστος ζωής έγινε μεγαλύτερο με αποτέλεσμα το κυνήγι να μην είναι προτεραιότητα και δυστυχώς έχει περάσει το μήνυμα πως το κυνήγι είναι κάτι κακό. Είναι λάθος. Το κυνήγι είναι πολύ σημαντικό και απαραίτητο.

 • Τι ευxή και πιο μήνυμα θέλετε να στείλετε σε όλους του κυνηγούς για τη φετινή περίοδο;
  Εύχομαι σε όλους τους κυνηγούς να έχουν υγεία, να κυνηγάμε με μεγάλη προσοχή και με γνώμονα την ασφάλεια, για να επιστρέφουμε πάντα σπίτι όλοι μας.