Χριστόδουλος Μαμσάκος Δήμαρχος Δράμας – ”Ενώνουμε τη Δράμα”

Φωτογραφία: Μάκης Σεραφειμίδης

Έχει μια μακρά αυτοδιοικητική διαδρομή μέσα από διάφορες σημαντικές θέσεις, με τελευταία αυτή του Δημάρχου. Τον φιλοξενούμε στο Fdrama, στο οποίο μας μίλησε για έργα, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες της δημοτικής  αρχής. Αναφέρθηκε στο όραμά του που είναι η ανάδειξη της Δράμας σε μια βιώσιμη, ανθεκτική και ελκυστική πόλη για να ζεις, να δημιουργείς και να ευημερείς, αλλά και στα εμβληματικά έργα της επόμενης πενταετίας που είναι η υλοποίηση του ΒΑΑ 2 στο κέντρο πόλης και η δημιουργία του Διεθνούς Οπτικοακουστικού Κέντρου στο Στρατόπεδο Ανδρικάκη. Δηλώνει λάτρης της ομαδικής δουλειάς και θεωρεί ότι το ψηφοδέλτιο της παράταξης «ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΜΑ» ενώνει δραμινούς διαφορετικών ηλικιών, επαγγελμάτων, ενδιαφερόντων με διάθεση και ενδιαφέρον για τον τόπο.

Το μήνυμά του για τις εκλογές είναι ξεκάθαρο.
«Η κοινωνία μπορεί να πάει μπροστά μόνο ενωμένη. Με πίστη στο αύριο, σας καλούμε να συμπορευτούμε και στη συνέχεια.  Ενώνουμε τη Δράμα, Ενώνουμε τους Δραμινούς. Συνεχίζουμε με θέληση, διαφάνεια και συνέπεια».

  • Κύριε Μαμσάκο μετά από 2 συνεχόμενες θητείες ως δήμαρχος, διεκδικείτε για 3η φορά τον δήμο της Δράμας. Τι σας ώθησε σε αυτήν σας την απόφαση;

Η κάθε κίνησή μου πηγάζει από την αλήθεια και την αγάπη μου για τον τόπο μας και η κινητήριος δύναμή μου είναι πάντα η εμπιστοσύνη που εισπράττω από τον κόσμο. Άλλωστε είμαι ένας απλός άνθρωπος και δεν λειτουργώ απρόσωπα και ψυχρά. Δεν με διακατέχει η αλαζονεία. Οι δημότες με γνωρίζουν καλά. Η καρέκλα του δημάρχου για μένα δεν είναι αυτοσκοπός, είναι υπέρτατη τιμή, είναι απόφαση ζωής.

Συνεχίζω με όραμα για την επόμενη πενταετία την Ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου και της Πλατείας Ελευθερίας, την Ανάπλαση της οδού Εθνικής Αμύνης έως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και την ανάδειξη σε διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο του πρώην «Στρατοπέδου  Ανδρικάκη».

Εκτιμώ ότι η διαδρομή μου στα κοινά, μου έχει δώσει τα εφόδια, τις εμπειρίες και τη γνώση, να στέκομαι στο ύψος των περιστάσεων και να είμαι έτοιμος για ό, τι απαιτηθεί. Οι δημότες το γνωρίζουν καλά.

  • Πως θα κρίνατε το μέχρι σήμερα έργο σας;

Η πρόοδος που συντελείται σε όλους τους τομείς είναι ορατή από τον καθένα και κανένας δεν μπορεί να την αρνηθεί. Η Δράμα αλλάζει μέρα με την μέρα. Με μεγάλα έργα υποδομών που ολοκληρώθηκαν, βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί, με δράσεις και παρεμβάσεις ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για εμβληματικά έργα στους τομείς Βιώσιμης Ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος και ψηφιακού μετασχηματισμού, με καθημερινές αστικές παρεμβάσεις, με πολλές νέες σχολικές και αθλητικές υποδομές, με έργα και προγράμματα πολιτισμού, με πολιτικές ευαισθησίας και κοινωνικής συμμετοχής, το παρόν αλλά και το μέλλον της Δράμας έχει πια πολύ γερές βάσεις.

Παρ΄ όλες τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας, υλοποιήσαμε πλήθος έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, είτε από συγχρηματοδοτούμενα έργα, είτε από ίδιους πόρους για την εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου.

Όλα αυτά τα έργα δεν γίνονται από τύχη. Προκύπτουν από καθημερινή δουλειά, διαρκή αγώνα, σοβαρό προγραμματισμό και στοχευόμενη διεκδίκηση. Και δεν ήταν η ευκολότερη περίοδος. Αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες από την ημέρα που εκλέχθηκα δήμαρχος Δράμας. Είχαμε την Οικονομική κρίση, την Μεταναστευτική κρίση, την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Τις αντιμετωπίσαμε με επιτυχία.

Φυσικά υπάρχουν ακόμη παθογένειες καθώς και προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Ακόμη λάθη και παραλείψεις, αλλά προσπαθούμε μέσα από την καθημερινή τριβή να τα ελαττώσουμε και να μην τα επαναλάβουμε.

  • Πόσο σημαντική είναι για εσάς η λέξη διαφάνεια;

Πιστεύω  ότι είναι το μεγάλο ζητούμενο  στις μέρες μας. Ο Δήμος Δράμας είναι παράδειγμα χρηστής διαχείρισης. Οι έλεγχοι που έγιναν στο Δήμο, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, το Νομικό Πρόσωπο, τον Πολιτιστικό Οργανισμό- Φεστιβάλ αποδεικνύουν ότι ο Δήμος Δράμας είναι υπόδειγμα στην οικονομική διαχείριση, στη διαφάνεια και στη λογοδοσία.

  • Το έργο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) έχει σχολιαστεί αρκετά τον τελευταίο καιρό για διαφόρους λόγους. Σε τι φάση βρίσκεται σήμερα;

Το έργο του ΒΑΑ είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα των τελευταίων δεκαετιών στην πόλη της Δράμας και αφορά στη Βιώσιμή Αστική Ανάπτυξη της πόλης της Δράμας. Έργο το οποίο θα αναμορφώσει την πόλη μας, δίνοντας της νέα ταυτότητα και νέα προοπτική. Το έργο αυτό προγραμματίστηκε από το Δήμο Δράμας με τη συμμετοχή άλλων 5 παραγωγικών φορέων της πόλης, της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε., του Επιμελητηρίου Δράμας,  του τότε ΤΕΙ Δράμας και νυν Διεθνούς  Πανεπιστημίου, της ΔΕΥΑΔ και της Ένωσης Κυριών Δράμας.

Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο. «Εμείς δεν σταθήκαμε μόνο στο «φαίνεσθαι», μπήκαμε και στην ουσία. Το έργο αυτό έχει νέες υποδομές ύδρευσης αποχέτευσης, υπογειοποίησης του δικτύου της ΔΕΗ, την ανάπλαση δηλαδή ανάκτηση του δημοσίου χώρου, την απομάκρυνση των αστικών αφετηριών των αστικών λεωφορείων φωτισμό led και άλλα.

Είναι μια παρέμβαση πολύ σημαντική για τη Δράμα , καθώς «αλλάζει μέσα στον αστικό ιστό όλη η όψη της πόλης και ενώνονται ουσιαστικά τα δύο πάρκα της Δράμας με μια πράσινη γέφυρα.

Στο σύνολο πρόκειται για μια χρηματοδότηση 8.500.000 ευρώ με 16 υποέργα και με εμπλοκή της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Καθαριότητας. Πολλές Διευθύνσεις του Δήμου εμπλέκονται μέσα στο σύνολο του έργου. Πρόκειται για ένα συνδυασμό δράσεων και υποέργων, το οποίο έχει ως σκοπό όχι μόνο τον αλλαγή του κέντρου της πόλης και της ίδιας της πόλης, όχι μόνο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, αλλά και τον εκσυγχρονισμό  της Δράμας μας.

  • Και σχεδιάζετε από όσο γνωρίζουμε και το νέο ΒΑΑ που περιλαμβάνει την Πλατεία, τον Δημοτικό Κήπο και την οδό Εθνικής Αμύνης έως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Μία από τις μεγαλύτερες  αρχιτεκτονικές  εταιρείες στον κόσμο η  Foster+Partners σχεδιάζει το ΒΑΑ 2.

Η μελέτη είναι δωρεά της εταιρείας ΡΕΥΚΑΠ. Ευχαριστώ θερμά τον κύριο Αποστολίδη  για την δωρεά.Το νέο ΒΑΑ είναι ένα εμβληματικό έργο, το οποίο θα αναβαθμίσει  το Κέντρο της πόλης μας. Η Δράμα σε λίγα χρόνια θα μεταμορφωθεί σε μια σύγχρονη πόλη, με σεβασμό στη φύση, στον πολιτισμό και την ιστορία της. Το έργο είναι τεράστιο, μοναδικό στην Ελλάδα και έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοδότησή του, που αρχικά αγγίζει τα 15.000.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τα 24.000.000 ευρώ.

  • Αναφερθήκατε επίσης και στη δημιουργία του Διεθνούς Οπτικοακουστικού κέντρου στο Στρατόπεδο Ανδρικάκη.

Είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση που μετατρέπει την Δράμα σε Ευρωπαϊκό κόμβο του θεάματος και της μουσικής.

Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με χρηματοδότηση έως 7 εκατομμύρια ευρώ και στο ΔΟΚΕ θα υπάρχουν σύγχρονα στούντιο παραγωγής ταινιών και μουσικής, ανάπτυξη του Pitching lab όπου οι νέοι μικρομικάδες θα αναπτύσσουν τις ιδέες τους και θα χρηματοδοτούνται για να δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους, εμπορικό κέντρο, αίθουσες εκπαιδευτικών προγραμμάτων και λειτουργία του περιφερειακού film office της ΑΜΘ.

Επίσης στο Διεθνές Οπτικοακουστικό Κέντρο θα εκπαιδεύονται θα δημιουργούν και οι φοιτητές της Σχολής Κινηματογραφικών Σπουδών του ΕΑΠ  που λειτουργεί από το 2023 στη Δράμα.

  • Ποιο το όραμά σας για την επόμενη πενταετία εφόσον εκλεγείτε;

Η ανάδειξη της Δράμας σε μια βιώσιμη, ανθεκτική και ελκυστική πόλη για να ζεις, να δημιουργείς και να ευημερείς, θα πραγματοποιηθεί με την υλοποίηση οραματικών έργων στο κέντρο της πόλης και  στο πρώην Στρατόπεδο Ανδρικάκη .

Τα 2 μεγάλα έργα που προανέφερα αυτό του ΒΑΑ 2 και του Στρατοπέδου Ανδρικάκη, είναι τα κομβικά έργα της επόμενης πενταετίας. Φυσικά θεωρώ πολύ σημαντικά έργα τις κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου με την δημιουργία Προπονητηρίου, την Ανάπλαση του Περιφερειακού Κορυλόβου, την ολοκλήρωση του Κολυμβητηρίου και του Παιδικού Σταθμού στη Χελμού και άλλα….

Η επόμενη θητεία μας όμως δεν θα επικεντρωθεί μόνο σε μεγάλα και εμβληματικά έργα ανάπτυξης αλλά και σε μεγάλα έργα υποδομών. Θωρακίζουμε τη Δράμα με υποδομές για να είναι ανθεκτική και ασφαλής και να μπορεί να σηκώσει τα επόμενα χρόνια τα μεγάλα έργα ανάπτυξης που θα συνεχίσουν να υλοποιούνται. Τα επόμενα χρόνια θα βιώσουμε ακόμη πιο έντονα τις επιπτώσεις των Κλιματικών αλλαγών. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε φτηνή και καθαρή ενέργεια, Ασφαλές και σύγχρονο οδικό δίκτυο, Αντιπλημμυρικά έργα, Αντιπυρικά έργα, άφθονο και καθαρό νερό και έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση και μια ομάδα με εμπειρία και γνώσεις που θα μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά.

  • Αναφέρεστε συχνά στην ομαδική δουλειά και στην αξία της ομάδας. Την μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών θα την δώσουν και οι υποψήφιοι της παράταξής σας «Ενώνουμε τη Δράμα». Ανανεώθηκε το ψηφοδέλτιό σας;

Το ψηφοδέλτιο της παράταξής μας συνδυάζει την εμπειρία και την ανανέωση. Ενώνει δραμινούς , διαφορετικών ηλικιών, επαγγελμάτων και ενδιαφερόντων με διάθεση και ενδιαφέρον για τον τόπο μας. Θεωρώ πολύ σημαντικό γεγονός την συμμετοχή νέων ανθρώπων.

  • Ποιο το μήνυμά σας για τις εκλογές του Οκτωβρίου;

Από την πρώτη μέρα εμπλοκής μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση , οραματιζόμουν και υποστήριζα σταθερά μεγάλες και ουσιαστικές αλλαγές και παρεμβάσεις.

Πετύχαμε πολλά αλλά συγχρόνως στην άσκηση της διοίκησης είχαμε και παραλείψεις. Με αγώνα όμως καθημερινό, αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, με ιεράρχηση προτεραιοτήτων, με έμφαση στις υποδομές και με απόλυτη διαφάνεια προχωρήσαμε και κάναμε πράξη όσα προγραμματίσαμε. Συνεχίζουμε συστηματικά και ακούραστα την παραγωγή έργου για να κάνουμε τη ζωή και την καθημερινότητά σας καλύτερη. Το πόσο ψηλά θα φτάσει ο Δήμος μας, είναι θέμα όλων μας και έχουμε τη δύναμη αν όλοι δράσουμε ενωτικά προς ένα κοινό στόχο, να τον πάμε  ακόμη πιο ψηλά.

Στη Δράμα της καρδιάς μας , δεν ταιριάζει η ηττοπάθεια. Όλα αυτά τα χρόνια δείξαμε,  ότι τιμούμε την εμπιστοσύνη σας  η οποία είναι η δύναμή μας για να συνεχίσουμε. Δεν λέμε μεγάλα λόγια. Δεν δίνουμε εύκολες υποσχέσεις. Ο λαϊκισμός δεν έχει θέση στη δική μας παράταξη. Η δική μας παράταξη θα λέει πάντα την αλήθεια, ακόμη και αν αυτή ενοχλεί. Είναι πρώτα και κύρια παράταξη αρχών και όχι ευκαιριακή συμμαχία με στόχο απλά την κατάληψη θέσεων ευθύνης.

Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές κρίνουμε και συγκρίνουμε. Έργο, ανθρώπους, προγράμματα, σύνθεση, ιδέες , ψηφοδέλτια. Η κοινωνία μπορεί να πάει μπροστά μόνο ενωμένη. Με πίστη στο αύριο, σας καλούμε να συμπορευτούμε και στη συνέχεια.

Ενώνουμε τη Δράμα, Ενώνουμε τους Δραμινούς. Συνεχίζουμε με θέληση, διαφάνεια και συνέπεια.